Açılan Firma Sayısı Artarken, Protestolu Senet Sayısı Azaldı

Türkiye ekonomisi yılın ilk yarısını rekor bir büyüme ile kapatırken, açılan firma sayısında artış, kapanan firma sayısında azalma görüldüğü, protesto edilen senet sayısında da önemli gerilemeler yaşandığı açıklandı.

Türkiye ekonomisi yılın ilk yarısını rekor bir büyüme ile kapatırken, açılan firma sayısında artış, kapanan firma sayısında azalma görüldüğü, protesto edilen senet sayısında da önemli gerilemeler yaşandığı açıklandı.

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Ali Gizer, açıklamasında, ekonominin, ağırlıklı etkisi 2008 yılında görülen ve tüm dünyayı sarsan finansal krizin olumsuz yansımalarını tümüyle geride bırakmak üzere olduğunu bildirdi. Gizer, 2009-2010 Mayıs dönemindeki verilerle; 2010-2011 yıllarındaki aynı dönem karşılaştırıldığında dış ticaret, açılan-kapanan firma sayısı ve protesto edilen senetlere ilişkin istatistiki göstergelerin, krizin reel sektör üzerindeki olumsuz etkilerinin neredeyse tümüyle geride kaldığına işaret edecek ölçüde olumlu olduğunu söyledi.

Kapanan firma sayısında 2009 yılından itibaren azalma görüldüğünü, 2009 yılının bu alandaki oranının yüzde 10.8 olduğunu aktaran Ali Gizer, açılan firma sayısında ise yüzde 10.9 artış yaşandığını hatırlatarak, 2010 yılında ise açılan firmalarda yüzde 12.4 artış yaşanırken, kapanan firma sayısında ise yüzde 15.3 düşme olduğunu vurguladı. ATO Başkanı Gizer, Adana’da 2011 yılı Ocak-Mayıs itibariyle ise açılan firmalarda 14.6 artış, kapanan firma sayısında da yüzde 29.2 azalma gerçekleştiğine dikkat çekti. Ekonominin geleceğine yönelik iyimser beklentilerin sadece açılan-kapanan firma sayısıyla sınırlı kalmadığını belirten ATO Başkanı Ali Gizer, 2010 Ocak-Mayıs dönemi ile 2011 Ocak-Mayıs dönemi dış ticaret verileri karşılaştırıldığında ihracatta ise yüzde 27 artış gerçekleştiğini vurguladı.

ENERJİ TÜKETİMİNDE ARTIŞ

Öte yandan, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki elektrik ve doğalgaz kullanımında bir önceki döneme oranla büyük miktarda artış yaşanmasının, üretimin arttığı, iç ve dış piyasaların açıldığına dair beklentilerin en önemli göstergesini oluşturduğunu ifade eden Gizer, “2011 yılı Mayıs ayında Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi‘nde elektrik tüketiminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28.1 artış gerçekleşmiştir. Bu artış, 2011 yılı Ocak-Mayıs toplam tüketiminde ise bir önceki yıla göre yüzde 32 dolayına ulaşmıştır. Doğalgaz kullanımında ise 2010 yılında yüzde 26.7 artış gerçekleşirken, bir önceki yıl yüzde 10’a yakın oranda azalma yaşanmıştır. 2011 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre değişim oranında ise yüzde 5.2 artış gerçekleşmiştir. 2010 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yıla göre doğalgaz kullanımında yüzde 30 oranında artış meydana gelmiştir.” dedi.

PROTESTOLU SENETLERDE AZALMA

Ekonominin bir diğer temel göstergesini oluşturan protesto edilen senetlerde, adet ve tutar olarak yıllara göre dağılımlar incelendiğinde ise 2010 yılında adet bazında yüzde 33.8, tutar bazında da yüzde 28 azalma olduğunu aktaran Gizer, 2009 yılında ise senet sayısında yüzde 9, senet tutarında ise yüzde 5.2 artış gerçekleştiğini hatırlattı. Gizer, 2011 yılının Ocak-Mayıs döneminde ise protestolu senet sayısında bir önceki yıla göre yüzde 45 azalma olduğunu söyledi.

İŞ DÜNYASI GELECEĞE GÜVENLE BAKIYOR

Ekonomideki temel göstergelerin hükümet tarafından önümüzdeki dönemde yürürlüğe konulacak önlemlerle daha da iyiye gideceğine ve istikrar ortamının süreceğine inandıklarını belirten Ali Gizer, şöyle devam etti:

“18 aydır kesintisiz büyüyen Türk ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin çok üzerinde, yüzde 11’le dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olması iş dünyasının ekonomiye güvenini ve geleceğe ümitle bakışını pekiştirmiştir. Söz konusu dönemde 12 Haziran seçimlerinin yaşanmasına karşın, kamu harcamalarının yüzde 6.7’de kalması da seçim dönemine rağmen harcamaların disiplin içinde yapıldığının göstergesini oluşturması bakımından sevindiricidir."