Tarıma 118.5 Bin Tl‘lik Proje Desteği

Mersin‘in Tarsus ilçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan; ‘Üzümü Ye Bağını Sor‘ başlıklı projeye, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) destek verme kararı aldı. 118.5 bin TL‘ye mal olacak proje masraflarının yüzde 85‘ini ise ajansın karşılayacağı bildirildi.

Tarsus‘ta yoğun olarak bağlıcılık yapılan köylerde ilaç kalıntısı içermeyen üzüm üretiminin yanında çiftçilerin bu konuda bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlandığı belirtilen projeyle birlikte üreticilere zirai mücadele yapma alışkanlığı kazandırılması sağlanacağı kaydedildi. İlçe Tarım Müdürlüğü‘nden yapılan açıklamaya göre; proje bölgesine yerleştirilmesi planlanan ‘iklim istasyonları‘ ile bağ hastalık ve zararlı etmenlerinin düzeyinin, günlük olarak saptanacağı ve bu düzeylerin zarar verme eşiğini geçtiği anda, köylerde yapılacak ilanlarla zirai mücadele yapılmasının sağlanacağı kaydedildi.

Söz konusu sistemle birlikte gereksiz ve aşırı yapılan zirai mücadelenin önüne geçilerek; girdi maliyetlerinin azaltılması, toprak, su ve doğal kaynakların kirlenmemesi, insanların ve diğer canlıların kimyasal ilaçlardan olumsuz etkilenmemesinin hedeflendiği dile getirildi. ‘Üzümü Ye Bağını Sor Projesi‘ ile ayrıca kaliteli üretim yapılarak, pazarlamada sorun yaşanmaması ve her şeyden de önemli üretilen üzümlerde zirai ilaç kalıntısı sorunu olmadan, sağlıklı bir tüketim gerçekleştirilmesinin sağlanacağının altı çizildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Proje kapsamında ilk etapta 250 bağ çiftçisinin eğitilmesini ve modern zirai mücadele uygulamaları konusunda bilinçlendirilmesini sağlanacak. Proje, İlçe Tarım Müdürlüğü önderliğinde, Tarsus Tarım Hayvancılık ve Doğal Kaynakları Geliştirme Derneği‘nin ortaklığı ve Tarsus Ziraat Odası‘nın iştirakiyle gerçekleştirilecek. Projenin toplam maliyetiyse 118 bin 542 TL olup, bu maliyetin de yüze 85‘ i ÇKA tarafından, destek olarak karşılanacak.”

Kaynak: İHA