Dış Mekan Süs Bitkileri Gelişme Ve Yatırım Stratejisi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin‘in tek bir sektör açısından değil, birçok sektör ve iş kolu açısından zengin bir kent olduğunu belirterek, “İlimiz bu potansiyellerini somutlaştırdığı sürece gelişmeye devam edecektir" dedi.

MTSO koordinatörlüğünde, Mantova Ticaret Odası ve Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) ortaklığında hazırlanan, ‘Dış Mekan Süs Bitkileri Sektöründe Gelişme ve Yatırım Stratejisi‘ bilgilendirme toplantısı, MTSO Konferans Salonu‘nda yapıldı. Toplantıda konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin‘in tek bir sektör açısından değil, birçok sektör ve iş kolu açısından zengin bir kent olduğunu belirterek, “İlimiz bu potansiyellerini somutlaştırdığı sürece gelişmeye devam edecektir. Bu sektörler arasında bereketli toprağı, mükemmel iklimi ve zengin su kaynaklarıyla farklılık gösteren tarım sektörü Mersin‘in öncü sektörüdür. Ülkemizde ve dünyada bir çok üründe lider kentlerden biriyiz” diye konuştu.

Gelişen ve değişen dünyanın, var olan sektörlerde yeni pencereler açtığına dikkat çeken Aşut, şöyle devam etti; "Dış Mekan Süsü Bitkileri Projesi, tarımda Mersin için yeni bir ayak oluşturacak, yeni üreticiler, yeni firmalar kazandıracak bir oluşum haline gelecektir. Bu potansiyele sahip olmadığı halde bu sektörde lider olan kentlerden hiçbir eksiğimiz yok. Belki yeterli bilgimiz yok. İşte bu süreci hem bize hem firmalarımıza üretim, mezat ve pazarlama bu bitkilerin lojistiğiyle ilgili bilgi birikimi sağlayacaktır. Firmalarımız işin içinde olacak, hatta projenin öncülüğünü üstleneceklerdir. Oluşturacağımız kümelenme ve ekip ruhuyla Mersin‘e yeni bir ekmek kapısı daha açmayı amaçlıyoruz. Bu projenin diğer projelerden farkı katma değere çabuk dönüşecek bir proje olmasıdır. Hem üreteceğiz, ihraç edeceğiz hem de ciddi bir istihdam sağlayacağız.”

Aşut, projenin genel amacının, dış mekan süs bitkileri sektörüne dair Avrupa Birliği (AB) uygulamalarının araştırılması ve kıyaslanması ile Mersin odaklı yatırım stratejisi oluşturulması şeklinde açıklanabileceğini belirtirken, yapılacak çalışmaların sadece Mersin ile sınırla kalmayacağını İtalya, Hollanda ve İspanya‘daki proje ortakları ile koordineli hareket edileceğini sözlerine ekledi.

Avrupa Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan ise proje iştirakçilerine yönelik, ‘Sivil Toplum Diyalogu‘ isimli bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda AB müzakere sürecinin 3 temel dayanağı olduğunu vurgulayan Özcan, “Bu dayanaklar reform süreçlerinin sürdürülmesi, müzakereler için gerekli kapasitenin oluşturulması ve Türkiye ile AB arasındaki diyalogun artmasıdır” ifadelerini kullandı. Özcan, proje kapsamında katılımcılarla birlikte İspanya, Hollanda ve İtalya gibi ülkelere seyahat gerçekleştireceklerini ve bu seyahatlerde de ülkelerde bulunan dış mekan süs bitkileri fuarlarını ziyaret edeceklerini belirtti.

Proje Koordinatörü Erdem Yatkın da projenin toplam bütçesinin 151 milyon 625 bin avro, proje süresinin ise 12 ay ile sınırlı olduğunu anlattı. Projenin genel amacından söz eden Yatkın, “Amacımız, Dış Mekan Süs Bitkileri sektörüne dair AB uygulamalarının araştırılması ve kıyaslanmasıyla, Mersin odaklı kalkınma ve yatırım stratejisi oluşturulması ve sektörle ilgili yatırımcılara bilinçlendirme çalışmalarının gerçekleştirilmesidir” diye konuştu.

Kaynak: İHA