Şırnak Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılara Göz Açtırmıyor

Şırnak‘ta 2011 yılının ilk 6 ayında sigara, akaryakıt, uyuşturucu, silah ve tarihi eser kaçakçılığı olayları ile ilgili 456 kişi hakkında işlem yapıldığı bildirildi. Şırnak‘ta geçen yıla oranla sigara kaçakçılığında yüzde 500‘lük artış yaşandığı öğrenildi.

Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri yılın ilk altı ayında kaçakçılara büyük darbe vurdu. Şırnak İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, 2011 yılının ilk 6 ayı içerisinde Şırnak‘ta tüm kaçakçılık faaliyetleri ile ilgili çalışmalar yapıldığını söyledi. Ağırlıklı olarak kaçak sigara olaylarının yaşandığına dikkat çeken Uludağ, "Özellikle Irak‘tan getirilip batı illerine sevk edilen sigara kaçakçılığının yoğun bir şekilde yapıldığını tespit ettik. Bununla ilgili yoğun çalışmalarımız var. Kaçak sigaranın bizim

için önemi şu; özelikle bu işi yapan vatandaşlarımız maalesef örgüte haraç da vermektedir. Bundan dolayı da üzerinde özellikle duruyoruz. Bu yılın ilk 6 ayı içerisinde 1 milyon 287 bin 303 paket çeşitli markalarda kaçak sigara yakaladık. Bunların büyük çoğunluğu Kuzey Irak‘tan Silopi ve Uludere üzerinden gelen sigaralar ele geçirildi. Bununla ilgili çalışmalarımız tavizsiz bir şekilde devam edecektir. Çünkü burada vatandaşın sağlığı açısından risk söz konusudur. Bu sigaralarda çok daha fazla zararlı

madde var. Bir diğer taraftan da maalesef örgüt mensuplarının bundan nemalanması ve haraç alması var. Bundan dolayı sigara kaçakçılığı ile ilgili çalışmamız yoğun bir şekilde devam edecek" dedi.

Uludağ, ayrıca 2011‘in ilk altı ayında ele geçirilen kaçak sigaraların yaklaşık piyasa değerinin 2,5 milyon TL olduğunu kaydetti.

Akaryakıt kaçancılığında da Irak‘tan getirilen kaçak akaryakıt söz konusu oluğunu söyleyen Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, şöyle dedi:

"Bunlarla ilgili faaliyetlerimiz de yoğun bir şekilde devam ediyor. Ağırlıklı olarak Cizre, Silopi ve il merkezinde bu güne kadar yaklaşık 40 bin litre kaçak mazot yakalandı. Bunlarla ilgili adli işlemler, idari işlemler yürütülmekte. Bununla ilgili çalışmalarımız aralıksız devam edecek. Yine Irak‘tan çay, içki, telefon, battaniye, lastik gibi mallar kaçak olarak ülkemize getiriliyor. Bu yıl içerisinde 77 ton kaçak çay yakalandı. Hem vergi kaybı söz konusu hem sağlık açısından insanların daha fazla

etkilenmesi söz konusu hem de örgüt mensuplarının haraç alması söz konusu. Bu yüzden yapılan kaçakçılık olaylarının üzerine gidilmeye bundan sonrada devam edilecek."

Uludağ, gençleri zehirleyen uyuşturucu kaçakçılığına yönelik de yoğun çalışmalar yapıldığını belirterek, "İl merkezi ve ilçelerimizde geçtiğimiz yıl ve bu yıl uyuşturucu kullanımı ve satımı ile ilgili operasyonlarımız sürekli devam etmekte. Bununla ilgili birçok insan yakalanıp ceza evine gönderildi. Bu yıl içerisinde ilimizde 17,670 kg. eroin ve 4.5 kg esrar yakalandı. Bu yöndeki çalışmalarımız da aralıksız devam edecek" diye konuştu.

Silah kaçakçılığı olayları ile ilgili de bilgi veren Emniyet Müdürü Uludağ, "Silah kaçakçılığı da il genelinde maalesef söz konusu. Irak tarafından kaçak yollarla getirilen silahlar ilgili bu yıl içerisinde 5 adet uzun namlulu silah, 15 adet tabanca ele geçirildi. Bununla ilgili şahıslar yakalanarak adli makamlara sevk edildiler" dedi.

Uludağ, tarihi eser kaçakçılığı ve sahte para konusunda da çalışmalarda bulunduklarını belirterek, "Bununla ilgili ilimizde yapılan operasyonlarda sahte paralar ve tarihi sikkeler ele geçirildi. Bu olaylarla ilgili yakalanan şahıslar adli makamlara sevk edildi" şeklinde konuştu.

Kaçakçılık faaliyetlerinde genel anlamda hem vergi kaybı, hem insanların kalitesiz mal kullanması hem de örgütün kaçak gelen mallardan haraç alması gibi durumların söz konusu olduğuna değinen İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, "Geçen yılı bu döneme kıyasladığımız zaman özellikle sigara kaçakçılığında yaklaşık 5 katı yani yüzde 500 civarında bir yakalama artışımız var. Yıl sonuna kadar geçen seneki rakamı geçeceğimizi umuyorum. Bu yıl içerisinde kaçakçılık suçlarına karışan 456 kişi hakkında işlem

yapıldı" dedi.

Kaynak: İHA