Nallıhan Kuş Cenneti Sağanak Yağışlarla Yeniden Hayat Buldu

Türkiye‘de özellikle İç Anadolu Bölgesi‘nde geçtiğimiz yıllarda etkisini gösteren kuraklık nedeniyle suları çekilen Nallıhan Kuş Cenneti, bu sene etkili olan yağışlarla tekrar eski güzelliğine kavuştu.

Türkiye‘de özellikle İç Anadolu Bölgesi‘nde geçtiğimiz yıllarda etkisini gösteren kuraklık nedeniyle suları çekilen Nallıhan Kuş Cenneti, bu sene etkili olan yağışlarla tekrar eski güzelliğine kavuştu. Nallıhan Kuş Cenneti‘nde kuraklık nedeniyle kuşların yaşam alanlarındaki sular çekilmiş, bölgede yaşayan binlerce kuşun sayısı önemli ölçüde azalmıştı. Bu sene etkili olan yağışlarla Kuş Cenneti tekrar eski güzelliğine kavuştu.

Ankara’nın 130 kilometre kuzeybatısında bulunan Nallıhan Kuş Cenneti ziyaretçilerine her mevsim eşiz seyir zevki sunuyor. Nallıhan Kuş Cenneti geçit yapan, kışlayan ve üreyen 168 den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Sulak, çamur düzlükleri, ağaçlık, bozkır ve kayalık alanları ile çok çeşitli ekosistemlere sahip olan kuş cenneti, pek çok türün beslenip barınmasına fırsat vermektedir. Bu tabiat harikası yer her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünüp ziyaretçilerine eşsiz bir seyir sevki sunmaktadır. Ziyaretçiler yeni yapılan modern gözlem evi sayesinde gölde bulunan kuşları rahatlıkla izleyebiliyor.

Soyu tehlikede bulunan karaleylek Türkiye‘de en çok Nallıhan Kuş Cenneti‘nde görülüyor.. Türkiye‘deki 6 balıkçıl türünün tamamı ile 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu, bülbül başta olmak üzere 80 tür ötücü kuş, kara çaylak, leylek, gök kuzgun kuş cennetinde en çok rastlanılan türlerdir. Nesli tehlikede bulunan; küçük karabatak, kaya kartalı, bıldırcın kılavuzu, yaz ördeği, ulu doğan, peçeli baykuş, küçük kerkenez, akkuyruklu kartal, balık kartalı, kara akbaba, gökdoğanda burada rastlanılan türlerdir. Gökdoğan‘ın Türkiye‘de 30 üreme yerinden biri Nallıhan Kuş Cennetidir. İstanbul ve Çanakkale Boğazları‘ndan gelen kuş göç yolu üzerinde bulunan bu alan, ilkbahar ve sonbaharda göç eden kuşların beslenmeleri, dinlenmeleri, barınmaları ve bazı türlerin de üremeleri için uğrak yeridir, iç Anadolu‘nun en önemli sulak alanıdır. Jeolojik yapısı ile açık laboratuar niteliği sunan saha, çökelme ortamının özelliklerini yansıtan sarı, kahve ve kırmızımsı tabakaların üst üste tekrarlanması ile görsel açıdan da üstün bir peyzaj güzelliğine sahip.

Nallıhan Kuş Cenneti‘ni ziyarete gelen Hüseyin Özdoğmuş gördüğü manzara karşısında, "Tabiat güzellikleri yönüyle harika. Canlıların yaradılışları, çok çeşitli hayvanların varlıkları çok dikkat çekiyor, insanı düşüncelere daldırıyor. Sözün özü burayı görmek lazım. Buranın tadına varmak lazım. Ankara çevresinde gezilmesi, görülmesi, üzerinde düşünülmesi gereken yerlerden biri. Burayı izlerken insan mutlu, huzurlu oluyor." diye konuştu.