Küresel Süt Tüketimi Yüzde 30 Artacak

 Gıda işleme ve paketleme şirketi Tetra Pak tarafından hazırlanan 4. Küresel Süt Endeksi‘ne göre, 2010-2020 yılları arasında dünyada süt tüketimi Asya, Afrika ve Latin Amerika‘daki refah artışı ve hızlı kentleşmeye bağlı olarak yüzde 30 artacak.

Endekse göre, 10 yılda süt ve aromalı sütler gibi diğer süt ürünlerinin dünya ölçeğindeki tüketiminde yüzde 30‘luk artış öngörülürken, süt tüketimindeki yüksek artışın en önemli itici güçleri arasında ekonomik büyüme, kentleşme ve orta sınıfın artan satın alma gücü yer alıyor.

Süt ürünlerine olan talebin, kişi başına süt tüketiminde birinci sırada olan Batı Avrupa hariç, dünyanın her yerinde artması bekleniyor. 

Süt tüketimindeki yüksek artış, ekonomik gücün Batı‘dan Doğu‘ya kaydığının bir göstergesi olarak görülüyor. Orta sınıfların büyümesi de Şanghay‘dan Mumbai‘ye kadar geniş bir coğrafi alanda süpermarketler ve alışveriş merkezlerinde satılan sağlıklı, paketlenmiş süte olan talebi yükseltiyor. Sade süt ile aromalı süt, yoğurt gibi diğer süt ürünlerine 2010 yılında 270 milyar litre seviyesinde olan talep 2020‘de 350 milyar litreye çıkacak.

-ÇİN VE HİNDİSTAN TOPLAM SÜTÜN 3‘TE BİRİNİ TÜKETECEK-

Küresel Süt Endeksi‘ne göre, ekonomik büyüme ve demografik değişimler, gerek gelişmekte olan gerekse gelişmiş ülkelerde süt ürünlerinin her türüne olan talebi yükseltiyor. 

Dünyanın en büyük süt tüketicisi Hindistan‘da nüfus artışının devam etmesi, Çin‘de sütün ve diğer süt ürünlerinin giderek daha aranan bir gıda olması sonucunda 2020‘ye gelindiğinde dünyanın toplam süt ürünleri tüketiminin 3‘te birinin Hindistan ve Çin‘de gerçekleşmesi bekleniyor. Asya-Pasifik coğrafyasının, dünyanın geri kalan bölgelerin toplamından daha fazla süt ürünleri tüketmeye devam edeceği öngörülüyor.

Hindistan ve diğer Asya ülkelerinin artan ekonomik gücünün, açık sütten paketlenmiş süt yönünde bir değişimin önünü açması bekleniyor. Geçen yıl gelişmekte olan ülkelerde yüzde 51 oranında süt açık olarak tüketilmişti. Süt satışlarının 2014‘de en yüksek seviyeye çıkacağı, satışların yüzde 55‘inin ise paketlenmiş ürünlerden oluşacağı, bu oranın 2020‘ye gelindiğinde yüzde 70‘e ulaşacağı tahmin ediliyor. 

Batı Avrupa ve Kuzey Amerika‘nın olgunlaşmış pazarlarında kullanım kolaylığı, sağlık ve iyi bir yaşam arayışlarına cevap veren katma değerli ürünler büyüme potansiyelinin kaynağını oluşturacak. Her ne kadar bu bölgelerde kişi başı süt ürünleri tüketiminin bir miktar düşmesi bekleniyorsa da gerek Batı Avrupa gerekse Kuzey Amerika, 2020‘de de kişi başına en yüksek tüketimin gerçekleştiği pazarlar olma özelliklerini sürdürecek.

-TÜRKİYE‘DE TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞİYOR-

Kaynak: AA