Opec, Petrol Üretimi Artışını Tartışmak Üzere Toplandı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), petrol üretimi artışını görüşmek üzere toplandı. OPEC üyesi Libya‘nın masasının toplantıda boş kaldığı görüldü.

Libya‘daki karışık durum sebebiyle üretimde yaşanan düşüş sonucu sıkıntı yaşayan dünya ekonomisini desteklemek için 4 yıldır ilk kez üretim artışı tartışmaya açıldı. Dünyanın petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 40‘ını elinde tutan OPEC, 12 üyesinin Viyana‘da yapacağı olağan görüşme sonucunda kararını açıklayacak.

OPEC‘ten petrol alan ülkeler, yükselen petrol fiyatlarının bocalayan küresel ekonominin düzelmesine engel olacağını belirttiler ve bundan dolayı üretimin artırılmasını talep ettiler. Angola Petrol Bakanı, OPEC‘in piyasanın ihtiyaç duyması halinde üretimi artırabileceğini söyledi.

Petrol zengini Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çıkan ayaklanmalardan dolayı yaşanan kesintiler sonucu ham petrol fiyatları bu yılın başından beri yüzde 21 artış gösterdi. OPEC üyesi Libya‘da Şubat ayında başlayan kargaşalardan dolayı dünya petrol piyasasından günde 1,3 milyon varil petrol çekildi. OPEC, 2009 Şubat‘ında üretim kotasını günde 24,84 milyon varile çıkarmış olsa da şu an Libya‘nın markete sağlayamadığı petrolü telafi etmek için kotayı aşıyor.

Petrol fiyatları piyasanın mevsimsel olarak daralacak olmasına rağmen artma eğilimi gösteriyor. Suudi Arabistan, Kuveyt ve BAE gibi körfez ülkelerine günde 1.5 milyonluk varillik artış yapılması için baskı yaparken, Ekvator, Venezuela, Irak ve OPEC dönem başkanı İran petrol gelirleri için kotaların korunması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, Suudi Arabistan‘ın istediği miktarda bir artışın şu andaki fazla üretime yakın bir miktar olduğunu, artışın gerçekleşmesiyle toplam üretimin değişmeyeceğini

belirtiyorlar.

OPEC üyeleri arasında Libya konusunda derin tartışmalar olduğu için Libya temsilci yollamadı. Katar, Libya‘nın muhalif Ulusal Geçici Konseyi‘ni tanıyor ve muhaliflerin petrol ihraç edebilmesine yardım etmeye çalışıyor.

BAE, Libya lideri Muammer Kaddafi‘ye karşı düzenlenen NATO operasyonlarına destek verirken Kuveyt de isyancılara maddi destek sözü verdi.

Gelişmiş ekonomiye sahip ülkelerin enerji gözetim ve strateji örgütü niteliğine sahip Uluslararası Enerji Kurumu, yüksek petrol fiyatlarının küresel büyümeyi tehdit ettiğini, fazla üretime kesin ve acil bir ihtiyaç olduğunu açıkladı. Dünya Bankası ise dün yükselen yiyecek ve petrol fiyatlarını suçlayarak ekonomik büyüme tahminlerinin geçersiz hale geldiğini belirtti. Washington merkezli örgüt, Ocak ayında küresel büyümenin 3,3 olacağını hesaplamıştı ancak şimdi büyüme miktarı 3,2 olarak tahmin ediliyor.

Bu oranın 2010‘daki 3,8‘lik orandan çok daha düşük bir büyüme miktarı olduğu belirtiliyor.

Kaynak: İHA