Stk‘lardan Kürtçe Ezan Tepkisi: İslam’In Ortak Dili Arapça’Dır

Diyanet-Sen Muş Şube Başkanı Feyat Asya, İslam’ın ortak dilinin Arapça olduğunu söyleyerek, kimsenin Müslümanların ortak değerlerini değiştirmeye hakkının olmadığını vurguladı.

Diyanet-Sen Muş Şube Başkanı Feyat Asya, İslam’ın ortak dilinin Arapça olduğunu söyleyerek, kimsenin Müslümanların ortak değerlerini değiştirmeye hakkının olmadığını vurguladı.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bazı bölgelerde ezanın Kürtçe olarak okutulması, bölgedeki kanaat önderleri ve Sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından tepki ile karşılandı. İslamiyet’in ortak dilinin Arapça olduğunu söyleyen Diyanet-Sen Muş Şube Başkanı Feyat Asya, İslam’ın ortak değerlerine dokunmaya kimsenin hakkı olmadığını belirtti. İbadet dili Arapça olduğunu söyleyen Asya açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bu durum Peygamber Efendimiz döneminde başlamış, sahabe dönemi ile devam etmiş ve bugüne kadar da ibadet dili Arapça olarak kabul görmüştür. Değişik zamanlarda farklı girişimlerde bulunulmuş ise de hiçbir zaman farklı bir dille ibadet yapılmamıştır. Çünkü Kur’an-ı Kerim’in Arapça olması sebebi ile ibadetlerimizi Arapça yapmaktayız. Başka dilde ezan ve ibadet hiçbir zaman kabul görmeyecektir. Ne Türkçe, ne Kürtçe nede başka bir dilde ibadet yapmaya yeltenilmesi sağlıklı bir niyet değildir. Bizim ibadet dilimiz Arapça’dır Arapça hak dili ve hatta cennet dilidir."

Arapça’nın Müslümanlar arasında birliktelik sağladığını belirten Asya, "60’lı yıllarda farklı dillerde ezan okuma denenmiş ise de hala o yılların izdirabını çekiyoruz. Tanrı uludur kelimesi nasıl ki bilinçaltımıza yerleşmediyse bugün Kürtçe ezan okunması da bundan sonra ki yıllarda aynı yanlışlıkla telaki edilecektir." dedi.

Diyanet-Sen Şube Başkanı Asya, İslam’ın ortak değerleri üzerine hiç kimsenin dokunması, yanlış bir yola tevessül etmesini doğru bulmadıklarını kaydederek sözlerini tamamladı.