Değişim İçin Suriye Konferansı Sona Erdi

Antalya‘da, Suriyeli muhalif grupların düzenlediği Değişim İçin Suriye konferansı sona erdi.

Danışma ve İzleme Komitesi üyelerinden Ghassan Al Muhlef, Değişim İçin Suriye Konferansı‘nın büyük bir başarıyla kendi gündemini oluşturduğunu söyledi. Toplantıya katılanların çoğunun ilk kez böyle bir toplantı düzenlediğini kaydeden Ghassan Al Muhlef, toplantıyı düzenlerken ufak tefek sorunlar yaşadıklarını açıkladı.

Danışma ve İzleme Komitesi üyesi Salim Mounem ise toplantıda alınan kararları açıkladı. Toplantının Suriye halkının göstermiş olduğu hareketin neticesinde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Mounem, bu toplantının en önemli hedefi Suriye için meydana gelen devrimin desteklenmesi için gerçekleştirildiğini söyledi. Toplantıda Suriye halkının isteklerini gündeme getirdiklerini anlatan Mounem, şöyle konuştu: "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad‘ın istifasını istedik. Suriye yasalarına göre devlet başkanı

yardımcısı Esad‘ın yerine göreve gelmesi gerekir. Başkan yardımcısı göreve geldikten sonra 15 gün içinde yeni bir meclis oluşturması gerekiyor. Ayrıca, bir yıl içinde parlamento seçimi için çalışma yapması gerekiyor. Bu temel isteğimiz gerçekleşmezse devrim devam edecek, düzen yıkılıncaya kadar devrim devam edecek. 4 temel, devlet, toprak, dış ülkelerin müdahalesinin reddedilmesi, barışçıl şekilde devrimin devam etmesi temel birlikteliğimizdir. Ayrıca, milli birliği oluşturan unsurların korunması,

sivil toplum oluşturulmasına devam edilecektir."

Güç ayrılığına dayalı bir sistem kurulmasını hedeflediklerini anlatan Mounem, sözlerine şöyle devam etti: "Yasama, yargı ve yürütme. Sivil demokratik toplum oluşmasına, ekonominin canlanması için çalışılması, bilimsel araştırma desteklemeye, önce Arap toplumunu Arap birliğini, İslam konferansı ve uluslararası toplumu Suriye halkının meşru isteklerini gerçekleştirmesi için Suriye halkına destek olasını istiyoruz. Bildirideki maddeler bunlar."

Bundan sonra izlenecek yolu Suriye sokaklarındaki gençlerin belirleyeceğini açıklayan belirleyen Mounem, sözlerini şöyle sürdürdü: "Onlar özgürlük ve Suriye özgürleşene kadar devam edecektir. Bundan sonra geriye dönüş yok. Suriye‘deki gençler rejimi düşürmek için başladılar. Tamamen barışçıl amaçlı çalışıyorlar. İkinci aşama olarak rejimin düşürülmesi, üçüncü aşamada demokratik bir toplum oluşturmak. Bir düşünce olarak bunu demokratik sivil toplum olarak belirledik ancak bunu sandıktan çıkacak karar

belirleyecektir. Suriye halkı hangi şartlarda yaşadığını kendisi belirleyecektir. Şimdi bir şey söylemeyeceğiz. Laik bir sistem ya da değildir şimdiden bir şey diyemiyoruz. Bu ancak devrimden sonra belli olacak. Sokakta olan gençler laik gençlerdir. Yani bir şey söylemek için erkendir. Suriye‘de gençler özgürlük için hayatlarını kaybederken biz burada ayrıntılarla uğraşamıyoruz."

‘Suriye‘de kanın durması için çalışmalarınız olacak mı?‘ şeklindeki soruya Danışma Kurulu üyesi Ryad Ghannan, şöyle karşılık verdi: "İlk olarak laiklik konusuna yorum getirmek istiyoruz. İslamiyet ile demokratiklik arasında bir çelişki yoktur. Suriye‘de müslümanlar, hıristiyanlar demokrat olarak dini vecibelerini yerine getirebilirler" ‘Beşar Esad‘ın ülkede genel af ilan etmesini nasıl buluyorsunuz?‘ sorusuna ise Ghannan, şöyle cevap verdi:

"Devlet başkanı uzatmaları oynuyor. 11 yıl 20 yılda hiçbir şey yapmadı. Son anda birkaç dakikalık süre içinde bir karar çıkarıyor. Bazı kişileri hapishaneden çıkardı. Bazılarını ise pencereden içeriye soktu. Aynı zamanda bunları söylerken Suriye şehirlerini ağır silahlarla vuruyor. İnsanları öldürüyor. Bu kişiliğe sahip insan. Ne yaptığını bilmiyor."

Ghannan ‘Beşar Esad, istifa etmezse ikinci bir planınız var mı?‘ sorusu üzerine şunları söyledi: "Devrim devam ediyor, evinden sokağa çıkan geri dönmeyecek. Gençlerin istekleri gerçekleşinceye kadar kimse evine dönmeyecek. Rejimin öldürme ve işkenceye devam etmesine rağmen kimse geriye dönmeyecek. Ne kadar insan öldürülürse öldürülsün bu devrim devam edecek"

KANIN DURDURULMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Salim Mounem ise bildiride bütün sivil kuruluşlara bütün toplumlara çağrıda bulunduklarını belirterek "Suriye‘de kanın durdurulması için çalışacağız. Humus şehri ağır silahlarla bombalanıyor. Gelen bilgiler arasında 70 kişinin öldüğü haberini aldık. Gerçekten ne olduğunu bilemiyoruz. Biz bu nedenle akan kanın durdurulması için uluslararası kuruluşlarla temas kuracağız ve çağrıda bulunacağız" dedi.

Mounem, bir sonraki toplantı ile ilgili olarak şunları söyledi: "Diğer toplantının zamanı için iki hafta içinde toplanıp karar vereceğiz. AB‘nin devletlerin sınırlarını değiştirme yetkisi ve imkanı yok. Suriye halkı sınırlarını kanıyla, canıyla savunacaktır. Bu heyet Suriye halkını sorunlarını ve düşünceleri biliyor ve bunları savunacaktır. Suriye sınırlarını savunacaktır. Suriye‘nin bağımsızlığını koruyacağız."

Kaynak: İHA