Leylek Yavruları Halkalanarak Takip Ediliyor

Ege Üniversitesi (EÜ), Türkiye’de çok iyi tanınmasına rağmen üzerinde yeterli bilimsel çalışma yapılmayan leylekleri mercek altına aldı.

Ege Üniversitesi (EÜ), Türkiye’de çok iyi tanınmasına rağmen üzerinde yeterli bilimsel çalışma yapılmayan leylekleri mercek altına aldı. Sayılarının azalma sebeplerini ortaya çıkarmak amacıyla leylek yavruları halkalanarak takip ediliyor. EÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, halkalama çalışmasının Türkiye’de ilk defa 2010 yılında İzmir’e bağlı Selçuk ilçe merkezi ve Belevi beldesinde yapıldığını söyledi: “2010 yılı üreme döneminde Selçuk ve Belevi’de 80 leylek yavrusu halkalandı. 2011‘de ise bu iki yerde 76, Söke’nin köylerinde 72, Sındırgı merkez ve beş köyünde 43 olmak üzere iki yılda toplam 271 leylek yavrusunun sağ ayaklarına, mavi renkli plastik halka takıldı.”

Halkalama çalışmaları sırasında her yuvadaki yavru sayılarının da tespit edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Sıkı iki, üç, dört ve beş yavrulu yuvalar gördüklerini söyledi. Bu yıl Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı Çelebiler köyündeki leylek ailesinin altı yetişkin yavrusu olduğunu kaydederek, "Alta tane yavrunun yetişkin hale gelmesi ilk defa görüldü.” dedi. Mehmet Sıkı, bu çalışmaların Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün izni, İzmir, Balıkesir ve Aydın Çevre ve Orman il müdürlüklerinin bilgisi dahilinde yapıldığını belirtti.

Halka takma çalışması EÜ Ornitoloji ekibinde görevli Prof. Dr. Sıkı, Dr. Ortaç Onmuş, doktora öğrencisi Orhan Gül ve Biyolog Burak Özvardar tarafından yapılıyor. Selçuk ve Belevi’de Selçuk Belediyesi, Söke’de Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Sındırgı’da ise Sındırgı Kaymakamlığı ve Belediyesi destekliyor.