Selimiye Camii’Nin Unesco Listesine Girmesi Edirne’De Sevinçle Karşılandı

Selimiye Camii’nin Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO)’nun Dünya Mirası Listesine girmesi Edirne’de sevinçle karşılandı.

Selimiye Camii’nin Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO)’nun Dünya Mirası Listesine girmesi Edirne’de sevinçle karşılandı.

Mimar Sinan tarafından 1569-1575 yılları arasında yaptırılan cami, Osmanlı döneminin en önemli mimari eserleri arasında yer alıyor. Mimar Sinan’ın “Ustalık Eserim” dediği caminin Dünya Kültür Mirası Listesine alınması için 2004 yılında Edirne Belediyesi tarafından çalışma başlatıldı. Fikir ortaya atıldıktan sonra bir ekip oluşturuldu. Ekip, Selimiye ve çevresi ile ilgili araştırmalar yaptıktan sonra bunları bir rapora dönüştürdü.

Rapor Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunuldu. Bakanlığın da desteği ile çalışmalara son şekli verildi. Çalışmanın tamamlamasının ardından hazırlanan rapor bakanlık tarafından UNESCO’ya gönderildi.

UNESCO’nun da bir uzmanı tarafından hazırlanan raporla birlikte önceki gün yapılan toplantıda Selimiye Camii ve civarı Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edildi. Kırkpınar’dan sonra Selimiye’nin de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınması Edirne’de sevinçle karşılandı.

Edirne Valisi Gökhan Sözer, UNESCO’nun önceki gün yaptığı toplantıda Selimiye’nin dünya kültür mirası listesine alındığını belirtti. 6 yıl süren uzun bir çalışma sonucunda Selimiye, Türkiye’nin 10. Kültür Mirası Varlığı olarak UNESCO tarafından kabul gördüğünü belirten Sözer, “Bu Edirne ve Selimiye için bir prestijdir. Dünya listesine girmiştir. Artık Edirne dünya kenti olmuştur. Selimiye dünya mirasının bir parçası olmuştur. Tabii Selimiye Camii bunu hak etmiş, Mimar Sinan’ın büyüklüğü bir kez daha tescil edilmiştir. Çok özgün özellikleri olan ve kimseyi taklit etmemiş, ondan sonra da taklit edilememiş bir mimari yapıdır. Bu orijinalliğinden dünya kültür mirası listesine kaydedilmiştir. Ama önemli olan bunu sürdürebilmek ve koruyabilmektir.” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Kırkpınar’dan sonra Selimiye şaheserinin de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu kaydetti. Sedefçi, “Edirne Belediye Başkanlığının 6 yıllık büyük emeği, arkadaşlarımızın özverili çalışması, sayfalarca dokümanların hazırlanması ve Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğini alarak UNESCO’ya sunulması sonucunda dünkü tarihi itibariyle Selimiye Camii‘miz Dünya Kültür Mirası Listesine girdi. Ben gurur duyuyorum. Bunun şu an farkına varamıyoruz. Halk olarak UNESCO nedir ne değildir tam olarak bilemiyoruz. Ama yakında Edirne’ye turist yağınca UNESCO’nun ne olduğunu hep beraberce öğrenmiş olacağız. UNESCO’ya iki eseriyle giren ender iller vardır. Bunlardan bir tanesi Edirne’dir. Edirne bir dünya kenti olacak dediğimizde bunun boş olmadığının somut ifadesi oldu. Edirne bir dünya kenti olmuştur. Biliyorsun, Japon ve Amerikalı turistler denize pek fazla gelmezler. Daha çok tarihi eserler ve kültürel dokuya meraklılar. Bu ülkelerden çok yoğun olarak turistlerin geleceğinin hesaplarını yapıyorum. Şu an Edirne’ye geçen sene gelen turist sayısı 1 milyon civarıydı. Bu sayının birkaç yıl içerisinde 3 -5 milyona ulaşacağını bekliyorum.” şeklinde konuştu.

Edirne Tava Ciğerini Koruma ve Edirne‘yi Tanıtma Derneği Başkanı Bahri Dinar, kararın açıklanmasında duyduğu memnuniyeti dile getirerek bugünün kendileri için bayram olduğunu söyledi. Dinar, “Bugün bizim için bayram. Selimiye’nin UNESCO’ya girmesini sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Edirneliler bugünü bayram olarak kutlasınlar. Çünkü çoktandır beklediğimiz bir haberdir. Aslında geç kalınmış bir karar ama bizim için çok büyük bir gün. Bu çok önemli bir tanıtım. Edirneliler tanıtım için çok mücadele etti, ama şimdi tanıtım kendiliğinden olacak. Yani yurt dışında tanıtımımız olacak. Kendi gayretlerimiz oraya kadar yetmiyordu. Şimdi bütün Selimiye’yi aynı anda izleyecek. Ve tanıtacak ve yerinde görmek için buraya gelecek. Bundan da Edirneli kazançlı çıkacak.” değerlendirmesini yaptı.

Şehrin geleneksel tatlılarını satarak turistlerin ilgisini çeken esnaflardan Arif Meriç, Selimiye Camii’nin UNESCO’ya girmesinden dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Caminin dünya kültür mirası listesine dahil edilmesini geç kalınması bir karar olarak gören Meriç, “Böylesini muhteşem bir eseri ve tarihi güzelliği fark ettikleri için onlara çok teşekkür ediyorum. İnşallah Edirne’miz için çok hayırlar getirecektir. UNESCO çok muhteşem bir esere sahip oldu. Bugün de öyle bir gün ki, Miraç Kandili gününde bu mübarek camiyi yapan ecdadımızın ruhları şah olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Selimiye’yi ziyaret eden Hamza Boyacı da haberi duyduklarında çok sevindiklerini ifade ederek, sevincini şu anda kelimelerle anlatamadığını kaydetti. "Selimiye artık Edirne’nin ve Türkiye’nin malı olmaktan çıkarak bir dünya malı oldu." diyen Boyacı, “Bu tarihi değerlerimize sahip çıkmamız gerekir. Çok mutluyuz. İnşallah diğer tarihi eserlerimiz de dünya tarih mirası listesine girer.” açıklamasını yaptı.

SELİMİYE UNESCO’YA GİREN 10. ESER OLDU

Selimiye Camii ve Civarı’nın Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesiyle birlikte Türkiye’nin UNESCO tarafından kabul edilen eser sayısı 10’a yükselmiş oldu.

Türkiye‘nin Dünya Kültür Mirası Listesi’ne başvuruları sonucunda 1982 yılından bu yana İstanbul, Divriği Ulu Camii, Truva, Safranbolu, Pamukkale, Kapadokya, Nemrut, Xanthos-Letoon ve Hatuşaş kabul edilmişti.

SELİMİYE CAMİİ

Edirne’deki tarihi Selimiye Camii II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Osmanlı döneminin en önemli şaheseridir. Büyük usta, çıraklık döneminde Şehzade, kalfalık döneminde Süleymaniye ve ustalık döneminde Selimiye’yi yaptı.

Yapımı 6 yıl süren caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmış, ancak II. Selim‘in ölümünün ardından 14 Mart 1575‘te ibadete açılabilmiştir.