11. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları Sona Erdi

Sapanca Kaymakamlığı tarafından düzenlenen ‘11. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları‘ etkinlikleri, Sapanca Gölü kenarında bulunan İnsan Hakları Parkı‘nda düzenlenen şiir gecesiyle sona erdi.

Geceye; Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sapanca Şiir Akşamları‘nı başlatan eski Mardin Valisi Hasan Duruer, Sapanca Kaymakamı Osman Sarı, Sapanca Belediye Başkanı İbrahim Uslu, milletvekilleri, şairler ve çok sayıda şiir sever katıldı.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük program açılışında yaptığı konuşmada "Bugün uluslararası niteliği ile herkesi kucaklayan, kuşatan çok önemli bir sanat merkezi, kültür merkezi haline gelmesine de sebep olmuştur. Şiir bir düşüncenin , fikrin anlatımı değil, belki söz ipliğine inci dizmek gibi farklı bir şey. Sanatçılar ise hangi alanda olursa olsun çok şey veren insanlar. Onlarla birlikte olmaktan mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Sapanca ile şiir akşamlar belki dünyada benzer örnekleri ile de

karşılaştırıldığında birbirine gerçekten uyan yakışan şeyler. Ayrıca bu şiir akşamları Sakarya için de Sapanca için de bir tohum olacak, Sapanca‘nın, Sakarya‘nın bir sanat merkezi olmasını sağlayacaktır. Gelecek için bu hayalimizi, bu ümidimizi muhafaza ederek tüm katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ise yaptığı konuşmada "Ben aşağı yukarı başlangıçtan itibaren buradaki bu etkinliği çok önemsedim ve elimden geldiği kadar da katkıda bulunmaya çalıştım. Biz o yıllarda Sakarya‘nın potansiyeline bakarak şöyle bir değerlendirme yaptık. Sakarya sosyologların mozaik toplum diye tanımladıkları bir yapı sergiliyordu ve bu yapının temel taşları büyük ölçüde Balkanlardan, Kafkaslardan ve son yıllarda Anadolu‘nun farklı şehirlerinden gelen insan malzemesinden

oluyordu. O zaman biz bu şöleni ağırlıklı olarak her yıl bir Balkan ülkesi olmak üzere oluşturalım sonra biraz daha halkayı genişleterek bir çerçeveye taşıyalım istedik. Bir 10 yılı devirdik, ben bu akşam burada sayın validen, aramızda değil ama sayın büyükşehir belediyesinden, sayın milletvekillerinden, Sakarya‘yı yönetenlerden bir yeni açılım teklifini gündeme getirmek ve bunu birlikte destekleyelim talebinde bulunmak istiyorum. 10 yılda Türkiye‘de çok şey değişti, biz 10 yıl önceki Sapanca Şiir Akşamları

noktasında değiliz. Sakarya o noktada değil, Türkiye o noktada değil. Bu yıl çok değerli dostumuz Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı‘nın girişimleri ile aşağı yukarı benzer özellikler ve benzer insan malzemesine sahip Eskişehir ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti‘ ilan edildi. Bence Sakarya bunu fazlasıyla hak ediyor. Önümüzdeki yıl bu sözünü ettiğim aktörler bir araya gelerek Sakarya için yeni bir açılım ve yeni bir vizyon gerçekleştirelim ve Sakarya‘yı ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti‘ ilan edelim" dedi.

Konuşmalar sonrası Türkiye‘den Abdülkadir Budak, Bejan Matur, Betül Dünder, Çiğdem Sezer, Didem Gülçin Erdem, Emel Özkan, Haydar Ergülen, Hüseyin Atlansoy, İhsan Deniz, Selçuk Küpçek, Serkan Türk, Şeref Akbaba, Şeref Bilsel, Uğur Erden, Yunanistan‘dan Necmi Abdürrezzak, Bulgaristan‘dan Semiha Bekir, Makedonya‘dan Sezen Seyfullah, Kırım‘dan Zayra Zinetdinova ve Kosova‘dan Fatih Sisko olmak üzere 5‘i yabancı 19 şair şiirini okudu.

Etkinliğe Makedonya‘dan katılan Sezan Seyfullah‘ın okuduğu Baba isimli şiir ise izleyenler arasında duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.

Program, etkinliğe katılan şairlere teşekkür plaketinin verilmesinin ardından son buldu.

Kaynak: İHA