2. Karadeniz Sanayi Ve Ticaret Fuarı Samsun‘da Açıldı

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) tarafından Samsun‘da düzenlenen "2. Karadeniz Sanayi ve Ticaret Fuarı ve Zirvesi" törenle açıldı.

KASİF, AB ve Türkiye Cumhuriyeti hükümeti tarafından desteklenen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen "Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki Hibe Programı" kapsamında "TR-83 ve TR-90 Bölgelerinde Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" çerçevesinde Canik Kültür Merkezi‘nde 2. Karadeniz Sanayi ve Ticaret Fuarı ve Zirvesi düzenlendi.

Fuarın açılışında ilk konuşmayı yapan KASİF Başkanı Osman Reis, Türkiye‘nin dünyanın 16., AB‘nin ise 6. büyük ekonomisine sahip olduğunu belirtti. Reis, "Yabancılar tarafından 2023 yılı hedef alınarak yapılan araştırmalar Türk ekonomisini dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında göstermektedir. Türk milleti olarak biz bu başarıyı rakiplerimiz gibi doğal gaz ya da petrol satarak yakalamadık. Biz bu başarıyı insan kaynağımızla yakaladık. Türkiye‘nin en büyük sermayesi girişimcisinin müteşebbis ruhudur" dedi.

Fuarın Karadeniz iş dünyası için yeni açılımlara vesile olmasını dilediğini belirten TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, "KASİF, bu yıl içerisinde çok kısa sürede 2 önemli organizasyona imza atarak hem Trabzon hem de Samsun‘da bölgesel ticari işbirliği zirveleri organize etti, Karadeniz iş dünyasının kendi içerisinde işbirliklerini artırmasının yanında Karadeniz‘in tüm potansiyelini de tüm Türkiye‘ye duyurma fırsatı sağladı. Türkiye‘nin itibarı son yıllarda dünyada hızla artmakta. Bu durum Türkiye‘de

üretilen ürünlerin dış pazardaki imajına da çok önemli katkılar sağlamakta. Daha önce uluslararası çok önemli fuarlarda yüzüne bile bakılmayan Türk firmaları, bugün bu fuarların aranan firmaları haline geldi. Tüm bu gelişmelere son 8 yıldır yaşadığımız ekonomik istikrarın yanında devam eden siyasi istikrar çok önemli katkılar sağladı" diye konuştu.

Global ve değişen dünya konjonktüründe firmaların rekabet edebilmesi için fuarların öneminin yadsınamayacağını ifade eden TSO Meclis Başkanı Sedat Demirci, "Önemli bir fuar geleneği olan Samsun‘un bu geleneğini yeniden canlandırmak adına odamızın proje yürütücülüğünü yaptığı Samsun Fuar ve Kongre Merkezi‘nin temelinin yakın zamanda atılacağı müjdesini veriyoruz. Bu gibi organizasyonlar aynı zamanda hedefini fuar kenti kimliğini yeniden canlandırmak üzere belirlemiş olan ilimiz için de çok önemli bir

altyapı oluşturmaktadır. Bugün çadırda yaptığımız bu fuarı önümüzdeki dönemde Samsun Fuar ve Kongre Merkezi sayesinde çağdaş ve modern bir fuar merkezinde hep birlikte gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Samsun‘un çok önemli sanayi ve ticaret merkezi olduğunu açıklayan Vali Vekili Ramazan Aksoy, "Karadeniz kıyı çanağında çok önemli bir merkez. Her yöne her türlü yolla açılan bir il. İnanıyorum ki, bu arkadaşlarımızın bu girişimleri Samsun‘da yeniden bir fuar geleneğinin başlangıcı olur" diye konuştu.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ise şunları söyledi:

"Özellikle Uluslararası İhtisas ve Ticaret Fuarı, Fuar ve Kongre Merkezi anlamında bir inşaata Samsun‘da başlandı. 420 dönümlük bir yeri Samsun‘a bu alanda kullanılmak üzere tahsis ettik, 7 milyon liralık bir kaynağın protokolü yapıldı. Samsun, Türkiye‘nin fuarcılık alanında bir fuar kenti anlamında en önemli marka değerlerinden birisi olacak. Bu konuda gereken nitelikli emeğin verilmesiyle ancak olacak bu. Bugün ekonomik büyüklük olarak 27 sıradan 15. sıraya yükselmiş olan bir Samsun var. Türkiye‘nin

2023 vizyonunda bugünkünden çok daha büyük marka değeri olan, her alanda destek olan, Türkiye‘nin dünyaya açılan bir kapısı olan Samsun‘a yaşayanlar şahit olacaktır."

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Vali Vekili Ramazan Aksoy, Canik Kaymakamı Abdullah Kalkan, Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, KASİF Başkanı Osman Reis, TSO Meclis Başkanı Sedat Demirci, KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve işadamlarının katıldığı fuarda yaklaşık 10 ilden 150 KOBİ stant açtı. Fuarın 23 Haziran tarihine kadar açık kalacağı bildirildi.

Kaynak: İHA