Orman Yangınları

Eskişehir Orman İşletme Bölge Müdürü Zekeriya Mere, ormanlar için tehlike arz eden anız yangınları ile mücadelede köpük sisteminin kullanılacağını bildirdi.

Afyonkarahisar Çevre ve Orman Şube Müdürlüğü tarafından İhsaniye‘ye bağlı Gazlıgöl beldesindeki Çevre ve Orman Müdürlüğü‘nün deposunda tatbikat düzenlendi. Tatbikat öncesinde, Orman İşletme Müdürlüğü‘nün yangında kullandığı araçların tanıtımı yapıldı. Tatbikata katılan Eskişehir Orman İşletme Bölge Müdürü Zekeriya Mere, yaptığı konuşmada, yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte yangın sezonuna da girildiğini dile getirdi. Yağışların haziran ayının ortalarına doğru kendisini göstermesi ile birlikte bu sene

yangınla mücadelede sezona 15-20 gün geç başlanıldığını kaydeden Eskişehir Orman İşletme Bölge Müdürü Mere, yağışların orman açısından çok faydalı olduğu gibi olumsuz yönlerinin de bulunduğunu ifade etti. Mere, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu‘nun da büyük destekleri ile Afyonkarahisar genelinde 16 milyon fidan dikerek bir rekorlara imza attıklarını anımsattı. Yağmurların yeni dikilen fidanlara çok faydalı olduğunu kaydeden Mere, ancak fidanların dikildiği bölgelerde bir otlanmanın meydana geldiğini

aktardı. Sıcakların artması ile birlikte bu otlarda bir kurumanın başlayacağını anlatan Mere, kurumayla birlikte de yangın riskinin büyük ölçüde artacağına dikkat çekti.

Bundan sonra Orman İşletme‘ye bağlı ekiplere çok büyük görev düşeceğini belirten Mere, şöyle konuştu: "Bu sene tabii ki teknik ekimiz ve makine ekibimiz güçlendi. Bizim burada 9 arazözümüz bulunuyor. Bunlardan 7 tanesi normal arazöz aracı, 2 tanesi de su ikmal aracı şeklinde burada konuşlandırıldı. 6 yangın ekibimiz mevcut. Buna ilave Işıklar, Akdağ ve Değirmenköy‘de geçici ekibimiz var. Bunların hepsi de arazöz ekip. Yine ilk müdahale aracı olarak kullandığımız 24 saat gezen ve arkasında 350 litre su tankı

bulunduran araçlarımıza bir yenisini daha ekledik. Onların sayısı 4 oldu. Makine-ekipman olarak 2-3 dozerimiz burada yangına her an hazır. Yangın emniyet şeritlerinde çalışmalarımız devam ediyor."

Ayrıca bir de TIR alacaklarını kaydeden Mere, olası bir yangında dozerlerin anında yangın yerine naklinde bu TIR‘ların kullanılacağını ifade etti.

Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürlüğü olarak yangınların üzerinde her açıdan durduklarını anlatan Mere, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yangın gözetleme kulelerimizden 5 adet var ve bunlar 24 saat çalışıyor. Temennim hiçbir zaman yangın çıkmaması ama, Afyon‘un makus talihi anız yangınları çok oluyor. Bunları zaman zaman halkımıza anlattık. Ama yine de vazgeçmeyen birtakım vatandaşlarımız var. İllaki bu anızı yakıyorlar. Özellikle ormana yakın olan bu anız yangınları tehlike arz ediyor. Geçen sene de çıkan

yangınlarımızın tamamına yakını, anız yangınlarından ormana geçen yangınlar şeklinde oldu. Bu anlamda çok dikkatli olacağız. Olası en ufak bir ihbarda artık ‘Tarla mı, vatandaş arazisi mi, anız mı?‘ diye düşünmüyoruz anında müdahale ediyoruz. Yeter ki ormana geçmesin."

Anız yangınlarıyla mücadelede bu yıl köpük sistemi uygulayacaklarını belirten Mere, şu ifadelere yer verdi: "Bu sistemin en önemli etkeni, özellikle anız yangınlarında çok başarı elde ediyor. Anız yangını çıktığında ve bu sistemi biz çalıştırdığımız zaman arazözümüze bağlı bir aparatla anız yangınlarında, yüzde 100‘e varan bir başarıyla ormana ulaşmasını engellemiş oluyoruz. İnşallah 2011 sezonunu hep beraber hasarsız bir yıl olmasını diliyorum"

Mere, köy muhtarlıklarına 2.5 tonluk su tankerleri verileceğini bildirdi. Bu tankerle orman yangınlarına ilk müdahaleyi yapmayı hedeflediklerini söyleyen Mere, peyderpey bu tankerlerden bütün köylere dağıtılacağını ifade etti.

Mere‘nin konuşmasının ardından Orman İşletme Müdürlüğü‘nün yangınla mücadelede kullandığı araçların tanıtımı yapıldı. En dikkat çeken araç köpükle anız yangınlarına müdahale edecek olan arazöz oldu. Tatbikata; Eskişehir Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere‘nin yanı sıra, Afyonkarahisar Orman İşletme Müdürü Metin Kalyoncu, çevre beldelerin belediye başkanları ve çevre köylerin muhtarları katıldı.

Kaynak: İHA