Yangın Riski Yüksek Olan Kesimlere Kalkan Ağacı Tedbiri

Çevre ve Orman Bakanlığı ağaçlandırma çalışmasında köklü bir değişikliğe gitti.

Çevre ve Orman Bakanlığı ağaçlandırma çalışmasında köklü bir değişikliğe gitti. Kolay yanan çam ağaçları ağaçlar yerine zor tutuşan ve kalkan görevi gören geniş yapraklı fidan dikimine ağırlık veriliyor. Son 5 yılda 120 milyon geniş yapraklı fidan toprakla buluştu. Ayrıca yangına hassas ormanlarda da zor tutuşan fidanlar dikilerek yangına karşı güvenlik şeridi oluşturuluyor.

Yazın korkulu rüyası orman yangınlarına karşı Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü, yangın riski yüksek ormanlıklar, yerleşim birimine yakın yerler, enerji hatlarının çevresine, kolay tutuşan ve hızla yayılan çam ağaçları yerine, zor tutuşan ve yangına dayanıklı geniş yapraklı fidan dikimine ağırlık veriyor. Ağaçlandırma çalışmalarında defne, alıç, meşe, ahlat, incir, ıhlamur, dişbudak, taflan, kestane, gürgen, yabani erik, yabani fındık, karayemiş, şimşir, mürver gibi ibreli ve yaprakları geniş, yangına karşı dirençli fidanlar toprakla buluşturuluyor. Son 5 yılda 120 milyon adet geniş yapraklı fidan dikimi gerçekleştirildi. 5 yıl önce dikilen fidanlar şimdi yangınlara karşı kalkan görevi görüyor.

Özellikle yangına karşı çok hassas olan Akdeniz, Ege ve Marmara‘da geniş yapraklı fidan dikimine ağırlık veriliyor. Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü, son 3 yıldır bu bölgelerdeki ağaçlandırma çalışmasında kullanılan fidanların yarısını geniş yapraklı fidanlar oluşturuyor. Ayrıca mevcut çok riskli ormanların aralarına da yangına dirençli fidanlardan dikerek ormanlar arasında emniyet şeridi oluşturuluyor.

Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü’ne göre, geniş yapraklı fidanların sadece yangına karşı bir kalkan görevi oluşturmakla kalmayıp, 3 avantajı daha bulunuyor. Ekolojik türde çeşit artışının yanı sıra , meyve veren ağaçların büyümesiyle yabani hayvanlara doğal yem, ayrıca incir, erik ıhlamur, kestane ile de orman köylülerine gelir sağlanması hedefleniyor.