Tarihi Sevserek Han‘da Kazı Çalışması Tamamlandı

Malatya‘daki tarihi yapıların ayağa kaldırılması programı çerçevesinde tarihi Sevserek Hanı‘nda kazı tamamlanıp, ayağa kaldırılması çalışmaları başlatıldı.

Merkez Yaygın Kasabası‘nda Selçuklular döneminden kalma Sevserek Han‘da yapılan kazı ve tarihi yapının ayağa kaldırılması çalışmalarını yerinde görmek için, basına tanıtım gerçekleştirdi. Tanıtıma, Vali Ulvi Saran, Vali Yardımcısı Mehmet Demir, Yaygın Belediye Başkanı İrfan Karataş, Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) yetkilisi Levent İskenderoğlu ve diğer yetkililer katıldı.

İl Özel İdaresi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) koordinatörlüğünde ve Müze Müdürlüğü‘nün denetiminde restorasyona temel teşkil eden temizlik kazısı sonucu, Malatya‘ya 18 kilometre uzaklıkta, Nemrut güzergahında, Sevserek Han gün ışığına çıkarıldı.

Tarihi eserin gün ışığına çıkarılışının hikayesini dile getiren Vali Saran, KUDEB ve Müze‘nin müşterek çalışması sonucu, toprak altında kalan Sevserek Han‘ın temizlik kazısının bitirildiğini bildirdi. Vali Saran, gün ışığına çıkartılması sırasında çeşitli tarihi para ve eşyaların da bulunduğunu, bin 200‘lü yıllardan kalma madeni eşya ve paraların da yer altında çıkarıldığını belirterek, "2 aylık bir çalışma sonucu Han‘ımız ortaya çıktı. Restorasyon projesi ihale edildi. Proje 1-2 ay içinde tamamlandıktan

sonra restorasyonuna başlanacak. 1 yıl içerisinde de tamamen bitirilmesini planlıyoruz. Bilahare Han‘ın hangi amaçla kullanılacağına karar vereceğiz."şeklinde konuştu.

Tarihi ipek yolu üzerinde, Nemrut güzergahında bulunan Sevserek Han‘ın maalesef yıllarca toprak altında kaldığını ve tahribat yaşadığını vurgulayan Vali Ulvi Saran, "Bunun gibi 6 adet han daha bulunmaktadır. Sevserek Han‘dan başlayarak, Nemrut‘a doğru 60 kilometrelik yol boyunca Sevrerek 2 Han, Görk Han, Tepehan, Yandere Han, Çat Han, 1. Taşkale Han ve 2. Taşkale Han bulunmaktadır. Hepsini sırasıyla ortaya çıkarıp Malatya‘ya kazandırmak istiyoruz. Sevserek Han‘ın 800 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır.

İpek Yolu üzerinde ticaret yapan kervanlar buralarda konaklamış. Bin 600 metrekarelik bir alana sahiptir. 150 yıl önce kendi kaderine terk edilip harabe hale gelen ve üzeri tamamen toprakla kapanıp, yer altında kalan Han‘ı titiz bir çalışmayla ortaya çıkardık. Malatya Şifahenesi ya da bir sağlık merkezi gibi kullanmayı düşünüyoruz. Buna ileriki aşamalarda karar vereceğiz." şeklinde konuştu. Tarihi ve kültürel birikimlerimizi sabırla ve tek tek ortaya çıkardıklarını ifade eden Vali Saran, böylece şehrimizin

ekonomik ve turistik yönden canlanmasını da sağlamış olduklarını anlattı.

Basın toplantısının sonunda Yaygın Belediye Başkanı İrfan Karataş, Han‘ın ortaya çıkarılmasını sağlayan Vali Saran‘ı bir teşekkür plaketi sundu.

Kaynak: İHA