Almanya‘daki Türk Vatandaşları İlk Kez Seçme Hakkı Elde Etti

Almanya’nın Köln kentinde, başta Türkler olmak üzere Alman vatandaşı olmayan göçmenler açısından bir ilk yaşanacak.

Almanya’nın Köln kentinde, başta Türkler olmak üzere Alman vatandaşı olmayan göçmenler açısından bir ilk yaşanacak. Köln Belediye Meclisi’nin kararıyla, 20 yıldır tartışılan Godorf Limanı için yapılacak olan halk oylamasında, Alman vatandaşı olmayan Kölnlüler de oy kullanacak. Bu şekilde Türk vatandaşları Almanya’da ilk defa bir seçimde oy kullanmış olacak.

Köln Belediye Meclisi’nin bu kararı, meclisin, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri vatandaşı olmayan göçmenlere de yerel seçimlerde oy kullanma hakkını talep ettiğini ortaya koydu. Köln Belediye Meclisi daha önce de, AB vatandaşı olmayanlara da yerel seçim hakkını oy çokluğuyla kabul etmişti. Öte yandan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde yerel seçim hakkını kabul eden belediye meclisi sayısı da 32’ye yükseldi. Köln’deki gelişmeyle ilgili basın toplantısında konuşan Yeşiller Partisi KRV Milletvekili ve göç-entegrasyon politikaları sözcüsü Arif Ünal, eyaleti yöneten SPD-Yeşiller Koalisyon Hükümeti’nin AB vatandaşı olmayanlara da yerel seçim hakkı konusunda çalışma yürüttüğünü ve konuyu Eyalet Temsilciler Meclisi’ne (Bundesrat) taşıdığını bildirdi. Köln’deki halk oylamasında, Alman vatandaşı olmayanların katılımının yüksek olmasının bu alandaki talebi daha iyi gösterip girişimleri güçlendireceğini ve yerel seçim hakkının kapısını aralayabileceğini bildiren Ünal, göçmenlerin ilgi göstermemesinin ise aleyhte kullanılabileceği uyarısını yaptı.

Türk kökenli milletvekili ve belediye meclisi üyeleri Gonca Mucuk (SPD), Malik Karaman (SPD), Şengül Şenol (Sol Parti) ve Sylvia Laufenberg (FDP) konuyla ilgili Köln belediyesinde bir basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Gonca Mucuk (SPD), “Godorf Limanı’nın genişletilip genişletilmemesiyle ilgili uzun tartışmalar sonucu bir halk oylaması yapılmasına karar verildi. Bu halk oylamasının bizim için asıl önem taşıyan yönü ise; Almanya’da ilk kez bir halk oylamasında tüm şehir sakinlerinin, ister Türk, ister Çin vatandaşı olsun oy kullanacak olması. Önemli olan en az üç aydır Köln’de yaşıyor olması. Alman vatandaşı olmayan Türklerin de ilk kez oy kullanma hakkı var, bunu değerlendirmeliler. Bu karar federal düzeyde ilktir. Türk basını da buna çok önem vermeli. Köln Belediye Meclisi, daha önce yerel seçim hakkı verilmesi kararı almıştı. Şimdi bu pratiğe geçmiş oluyor.” dedi.

BU, POLİTİK KATILIMIN İLK ADIMIDIR

Yeşiller KRV Milletvekili Arif Ünal ise, “50 yıldan bu yana burada yaşayan göçmenler olarak, bilhassa yerel düzeyde politik kararlara katılma hakkını hep savunduk. Bu güne kadar yerel seçim hakkını getiremedik. Ama buradaki belediye meclisinin vermiş olduğu kararıyla bütün vatandaşlarımıza böylesi bir oylamaya katılma hakkı veriyor. Ben bunu gerçekten politik katılımın ilk adımı olarak görüyorum. Bunu ön plana çıkarıp vatandaşlara politik hakkını kullanmasını anlatabilmemiz gerekiyor. Vatandaş evet, veya hayır ne derse desin, önemli olan katılması.” dedi. Bunun Almanya’da bir ilk olduğunu belirten Ünal, “Eğer biz bunu kullanamazsak çok yazık olur.” dedi.

‘HAK VERDİK; KULLANMADILAR‘ DEDİRTMEYİN

“Bu oylamaya vatandaş olmayan göçmenlerin ilgisi çok olursa yerel seçim hakkı için dikkat çekici bir sinyal olur mu?” sorusuna Ünal, “Olabilir. Bildiğiniz gibi eyalet hükümetimizin programında AB ülkeleri dışından gelen göçmenlere de seçme hakkı verilmesi var. Ancak federal düzeyde karar verilip anayasanın değişmesi gerekiyor. Eyalet hükümetinin yapabileceği bir şey değil ama, hükümetimiz Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) üzerinden bu konuda girişimde bulundu, bir adım atıldı. Diğer yandan eyalette sanıyorum 32 belediye meclisinin, ‘Biz yerel seçim hakkı istiyoruz’ diye kararı var. Tüm bunlar birlikte kamuoyu oluşmasında önemli rol oynayacak. Göçmenlerin bu seçime katılımı az olursa, ‘çok istiyordunuz verdik, işte gördük’ diyecekler. Zaten hak vermemek için bahane arayanlara materyal vermiş oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sol Partili meclis üyesi Şengün Şenol ise, “AB dışından gelen seçmenler ki Türk vatandaşları da bu kapsamda, onlar için tarihi bir gelişme. Oyumuzu kullanarak belediye meclisinin verdiği bu karara cevap vermiş olacağız. Katılmazsak, ‘Bakın bunlar seçme seçilme hakkı istiyor, ancak böyle imkanlar verildiğinde de sandık başına gitmiyorlar’ diyecekler.” dedi.

Malik Karaman (SPD) ise, “Bugüne kadar bize seçim hakkı verilsin diyorduk. BurAda öyle bir hak verildi. Bunu değerlendirmeliyiz ki, bundan sonraki tartışmalarda, bakın şu seçimlere vatandaşlarımız şu kadar ilgi gösterdi diyebilelim. İnsanlarımızı mobilize etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

FDP’li meclis üyesi Sylvia Laufenberg de, “Çok sayıda Türk’ün seçimlere katılması mutlu eder. Çünkü bence onlarda bizim toplumumuzun bir parçasıdır.” dedi. 20 yıldır tartışılan limanla ilgili Yeşiller, Sol Parti ve FDP’nin çevre kaygılarıyla genişletmeye karşı çıkıyor ve ‘hayır‘ diyor, SPD ve CDU’nun ise ekonomik ve lojistik açıdan bakarak ‘evet‘ diyor.