Romanya‘dan Türk İşadamlarına Yatırım Çağrısı

Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Mr. Ion Pascu, Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu’na (TUSKON) bağlı Anadolu Girişimci İşadamları Derneği’nin (AGİD) geleneksel hale getirdiği ‘Ülke Tanıtım Toplantıları’ kapsamında düzenlenen ‘Romanya Tanıtım Günü’ne katılmak üzere Adana‘ya geldi.

Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Mr. Ion Pascu, Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu’na (TUSKON) bağlı Anadolu Girişimci İşadamları Derneği’nin (AGİD) geleneksel hale getirdiği ‘Ülke Tanıtım Toplantıları’ kapsamında düzenlenen ‘Romanya Tanıtım Günü’ne katılmak üzere Adana‘ya geldi.

Adana’da karşılaştığı misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getiren Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Mr. Ion Pascu, “Adana’da olmak ve bölge işadamlarıyla bir araya gelmek benim için büyük bir onurdur.” diye konuştu.

AGİD’in çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Pascu, “Burada bulunan işadamlarının çoğunluğunun gençlerden oluştuğunu görüyorum. TUSKON ve AGİD’e bu toplantıyı organize etmelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Buraya gelmemizin sebebi Romanya’da Türk işadamlarının yapabileceklerini konuşmaktır. Romanya ve Türkiye arasında çok iyi ilişkiler bulunmakta. Romanya ve Türkiye arasında çok yüksek anlaşmaların yapılması söz konusu. İstanbul ve Bükreş arasında günde dört uçuş yapılıyor. Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkileri çok güçlü. 2008 yılında Türkiye ve Romanya arasındaki ticaret hacmi 2.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2009 yılında bu rakam yarıya kadar düştü. 2010 yılında tekrar artış kaydederek 6 milyar dolara ulaştı. 2011’in ilk üç aylık rakamlarına bakacak olursak 2008 yılının seviyesine ulaşabileceğimizi anlıyoruz.” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE AB DIŞINDA İLK TİCARİ ORTAĞIMIZ’

Türkiye’nin Avrupa Birliği dışındaki ilk ticari ortağının olduğunun altını çizen los Pascu, “İtalya, Fransa ve Macirastan gibi ülkelerden sonra Romanya’nın dünyadaki beşinci büyük ticari ortağı Türkiye. Romanya, şu anda mevcut Türk şirketi sayısı 11 bine ulaştı. Türkiye, Romanya’da büyük bir yatırımcı konumunda. Son iki yılda Romanya ekonomisinin iyi gitmediği aşikar. Geçen yıl eksi 1.5’lik bir düşüş kaydedildi. Halkımızı ciddi şekilde etkileyen önlemler alındı. Kamu çalışanlarının maaşları yüzde 25 oranında kesildi. KDV yüzde 19’dan yüzde 24’e çıkarıldı. Bazı sosyal ödeneklerin tamamı kesilirken emekli maaşlarının bir bölümü düşürüldü. İnsanlarımızın satın alma gücü etkilendi. Bankalar kredi verirken çok daha tedbirli davranmaya başladı. Bütün bunlar bir nevi bütçeyi kurtardı. Fakat, tüketim hususunda büyük bir düşüş yaşandı. Son altı ayda Romanya ekonomisi çıkışa geçti. Kamu çalışanlarının maaşı yüzde 15 oranında artırıldı. Şu anda KDV oranının eski orana çekilmesinden bahsediliyor. 2012 yılına kadar Romanya’nın AB’den kullanacağı fon miktarı 32 milyar avro’dur. Romanya’da faaliyet gösteren Türk şirketleri kriz döneminde ülkemizi terk etmeyerek daha fazla yatırım yaptılar. Türk işadamları, özelilkle sağlık alanında çok önemli yatırımlar yaptı. Bölgenizde Hidro Elektrik Santralleri ve petrol alanında çalışmalar olduğunu biliyorum. Bu çalışmaların bir benzerini de Romanya’da yapabilirsiniz. Bazı Romen şirketleri de Marmara ve Karadeniz’de doğalgaz ve petrol çıkarma konusunda çalışmalar yapıyor. Adanalı işadamlarının ülkemizde yapacağı yatırımlar konusunda her türlü desteği de vermeye hazırız.” diye konuştu.

‘DÜNYAYA ENTEGRE OLMAMIZ GEREKİR’

‘Sınırlarımız içerisinde kendi başımıza bir şeyler yapamayacağımızın bilinci içerisindeyiz’ diyen AGİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun da programın açılışında yaptığı konuşmada çok sayıda yurtdışı programları organize ettiklerini söyledi. Coşkun, “Dünyaya entegre olmamız gerektiğinden, kendi sınırlarımız içerisinde önemli işler yapamayacağımızı biliyoruz. Aramızda bulunan Romanya Büyükelçimiz ve heyetinin ziyaretinden dolayı memnuniyetimi dile getiriyorum. Bugün Adana ile Romanya arasında önemli ticaret görüşmeler yapacağız. Biz Adana’nın tanıtımını yaparken sayın büyükelçimiz de Romanya’nın tanıtımını yapacak. Romanya coğrafi olarak önemli bir konumda. Orada yapılacak önemli işler var.” diye konuştu.

Daha sonra Romanya’nın Türkiye Ticaret Ateşesi Dimitri Radavu da AGİD üyesi işadamlarına bir sunum yaptı. Dimitri, sunumunda Romanya’nın ekonomisi hakkında bilgi verdikten sonra işadamlarına yapılacak kolaylıklar hakkında bilgiler verdi.

Program sonunda günün anısına Romanya Büyükelçisi Ion Pascu’ya AGİD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun tarafından hediye takdim edildi. Programa sponsor olan Nasa Constructıon&Trade İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Namlı ise Ticaret Ateşesi Dimitri Radavu’ya hediyesini verdi.

Romanya Büyelçisi Pascu ve beraberindeki heyet protokol ziyaretlerinden sonra Adana Hacı Ömer Organize Sanayi Bölgesi’ne giderek buradaki işadamlarıyla da bir araya geldi. Heyet daha sonra Gaziantep’e hareket etti.