Bin Ladin operasyonu El Kaide'nin yeni planını ortaya çıkardı

El Kaide lideri Usema Bin Ladin'in yakalandığı evde bulunan belgelerin ikinci bir 11 Eylül planına ait olduğu iddia edildi.

Bin Ladin operasyonu El Kaide'nin yeni planını ortaya çıkardı
Amerikalı yetkililer, bin Ladin'in evinde bulunan belgelere dayanarak, El Kaide'nin 11 Eylül saldırılarının 10’uncu yıldönümünde Amerika'da trenleri hedef alan eylemler düzenlemeyi düşündüğünü ileri sürdü.

Bin Ladin'in evinde ele geçirilen bilgisayar, DVD ve belgelerden elde edildiği söylenen bu iddiaya göre, bir demiryolu hattına düzenlenecek eylemle trenin devrilmesi ya da uçurumdan veya bir köprüden düşürülmesi hedefleniyordu.

Amerikalı bir yetkili, "Dünyanın en çok aranan teröristinin evinde bu tür bir bilgiyi bulmamız sürpriz değil" yorumunda bulundu.

'BİLGİLER YANILTICI OLABİLİR'
ABD İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Matt Chandler da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "El Kaide'nin sözde saldırı planının henüz ilk bilgilere dayandığını, yanıltıcı veya yanlış olabileceğini" belirtti.

Chandler, "ABD'deki demiryolu sistemine yakın gelecekte bir terörist saldırı düzenleneceğine dair bir bilgi yok, ancak partnerlerimizi, bu yöndeki sözde planlara dair bilgilendirmek istedik. Geçen yılın Şubat ayından bu yana bu konuda yeni planlar yapılıp yapılmadığı da net değil" diye konuştu. "En üst düzeyde teyakkuz halinde olmayı sürdürdüklerini" kaydeden Chandler, ancak ulusal tehdit alarmının yükseltilmesinin planlanmadığını söyledi.

Amerikalı bir başka yetkili ise, Bin Ladin'in saklandığı binadan ele geçirilen materyallerin ayrıca, El Kaide'nin özellikle Washington, New York, Los Angeles ve Chicago'da saldırılar düzenlemeye ilgi gösterdiği yönünde bilgiler içerdiğini söyledi.

BÜYÜK ÇATIŞMA YAŞANMADI

Operasyonun ayrıntılarına ilişkin yeni bilgiler de ortaya çıktıkça, Beyaz Saray’ın ilk açıklamalarındaki yeni hatalar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Son olarak operasyonda, açıklandığı gibi büyük bir çatışma yaşanmadığı açıklandı.

Amerikalı yetkililer, Amerikan askerlerinin operasyonun başlangıcı sırasında evde bulunanlardan sadece birinin ateş ettiğini ve bu kişinin baskının hemen başında öldürüldüğünü söyledi. Daha önceki anlatımlarda, 40 dakika süren baskın sırasında uzun süren silahlı çatışmaların yaşandığı öne sürülmüştü.

Bin Ladin'in Abbottabat kendindeki evdeki hayatı ve olayların gelişimine ilişkin yeni ayrıntılar da ortaya çıktı. Üst düzey bir Pakistanlı askeri yetkili, bin Ladin'in eşlerinden birinin sorgucularına beş yıldır aynı evde El Kaide lideriyle birlikte yaşadığını söylediğini aktardı.