Sözde soykırım oylaması

Fransız Senatosu, sizde Ermeni soykırımını inkarın cezalandırılmasını öngören yasa teklifini öğleden sonraki oturumunda görüşmeye başladı.

Sözde soykırım oylaması
Ana muhalefetteki Sosyalist Parti‘ye mensup bir grup parlamenterin girişimiyle düzenlenen oturumu izlemek üzere Fransız Senatosu‘na kalabalık bir Ermeni grubun başvurduğu görüldü. Senato‘daki oylamayı izlemek üzere ilk olarak Fransa‘daki bazı Türk sivil toplum örgütlerinin başkanlarının da Senato‘ya girdikleri öğrenildi. Paris‘teki Ermeni diasporası, Fransa Senatosu önünde, Fransız senatörleri etkilemek için bir gösteri mitingi düzenledi. Miting beklenilen ilgiyi görmedi. Geçen yıllarda 800-1000 arasında

kişiyi mitinge getiren Ermeni diasporası, bu sefer 250 kişiye yakın bir grupla miting yaptı.

Senato binasının önünde yapılan miting için kurulan kürsüye çıkan bazı "Ermeni soykırımı inkar" tasarısına destek veren Sosyalist ve Komünist Partili senatörler, Ermenilerin lehine konuşma yaptılar. Türkiye‘nin elinde sonunda Soykırımı kabul edeceğini iddia eden Sosyalist Partili Kadın senatör, "Mücadelenizi destekliyoruz" dedi.

Fransız Senatosu‘na Ana muhalefetteki Sosyalist Parti‘ye mensup bir grup parlamenterin girişimiyle düzenlenen oturum, TSİ 15.30‘da başladı. Senato Anayasa Komisyonu, 13 Nisan‘da aldığı bir kararla teklifin reddedilmesi yönünde görüş belirtmişti. Komisyonun oy birliğiyle aldığı karara gerekçe olarak, yasama organlarının "tarih yazmaması gerektiği", yasa teklifinin Fransız Anayasası ve ifade ve düşünce özgürlüğüne aykırı olduğu ve kabulü halinde Türk-Fransız ilişkilerinin bozulma riski gösterilmişti.

Kaynak: İHA