Adana Yerel Kadın Kurultayı

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu tarafından düzenlenen "Yerel Kadın Kurultayı"nda 21 önerge sunuldu.

Adana Yerel Kadın Kurultayı
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’ndeki kurultayın açılışında konuşan İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Altıokka, ilk kez Adana’da yerel kadın kurultayı düzenlendiğine dikkat çekerek, yerel kurultayda ortaya çıkacak sorun ve çözüm önerilerinin yılsonunda yapılacak kurultaya taşınacağını söyledi.

İKK Kadın Komisyonu Başkanı Ayten Dolançay, amaçlarının cinsiyetleri nedeniyle erkek meslektaşlarından farklı olarak yaşadığı özgül sorunları ortaya çıkartmak, çözüm önerileri ve politikaları kadın üyelerden oluşan çalışma grupları üzerinden geliştirmek üzere bir örgütlenme modeli geliştirmek olduğunu söyledi. Dolançay şöyle konuştu:

"Yapılan yerel kurultayların sonucunda Ankara’da düzenlenecek olan 2. Kadın Kurultayına yoğun bir katılım sağlamak, önemli kararların alınmasının zeminini oluşturmaktır. Yerel kurultaylar sürecinde, bu amaçlarla kadın üyelerle tanışmayı, dayanışmayı ve TMMOB organları içinde örgütlülüğümüzü güçlendirmeyi hedefliyoruz. Dönüştürmek, değiştirmek, söz sahibi olmak, demokratik ve barışçıl bir dünya yaratmak, kadın katliamlarını durdurmak, eşitliğe ve özgürlüğe doğru yürümek ve başka bir dünya yaratmak mümkün, diyebilmek için kadınlar örgütlü TMMOB daha güçlü kadın kurultayında bir aradayız."

Kadın Komisyonundan Esin Güvercin de konuşmasında gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı. Güvercin, "TMMOB’nin beşte birini oluşturan kadın üyelerin dayanışmasını, örgütlenmesini sağlamak, örgüt içerisinde kadınların daha aktif rol üstlenmelerini sağlayacak zemini arttırmak, kadın üyelerin, çalışmalara nitelik ve nicelik olarak daha etkin katılabilmelerini sağlamak, mesleki ve sosyal açıdan kendilerini geliştirerek ifade edebilecekleri mekanizmaları yaratabilmek istiyoruz. Gerek örgütsel, gerek toplumsal gelişmede, potansiyel kadın enerjisini harekete geçirmek, örgütlülüğün kadın bakış açısıyla zenginleştirilmesi, özgür, barışçıl ve yaşanabilir bir dünya için mücadeleye katılımı arttırmak, diğer kadın toplulukları, dernekler, emek örgütleri, üniversiteler ve ayrımcılık karşıtı platformlarla iletişim ve dayanışma içinde olmak istiyoruz" dedi.

21 ÖNERGE SUNULDU

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu “Adana Yerel Kadın Kurultayı”na 63 TMMOB üyesi ve çeşitli sivil toplum örgütlerinden temsilcilerin de yer aldığı 19 konuk olmak üzere toplam 82 kişi katıldı. İKK sekreteri Mustafa Altıokka, CHP milletvekili adayı Müzeyyen Şevkin, Doç. Dr. Dilek Bostan Budak ve EVKAD Başkanı Sema Turan Yapıcı da sempozyumda söz aldı.

CHP Adana Milletvekili Adayı Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, ülkemizde kadına yönelik yaralama, taciz ve cinayetlerin önlenemediğini, 9 yıl içerisinde kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığını, AKP iktidarında her alanda cins ayrımcılığına gidildiğini savundu.

Eğitimde Cinsiyetçilik, Cinsiyetçi İşbölümü ve İşyeri Pratikleri, TMMOB Kadın Örgütlülüğü, Kapitalizm ve Kadın, Kadına Yönelik Şiddet ve Öğrenci Kadın Örgütlenmesi konularının işlendiği Kurultayda, katılımcılar toplam 21 önerge sundu. 20 önerge kabul edilirken, bir önerge reddedildi. Yerelde kabul edilen önergeler kasım ayında Ankara’da yapılacak olan Kadın Kurultayına taşınacak.

Kaynak: İHA