Kürdoloji Konferansı 2‘Nci Gününde

Hakkari Üniversitesi tarafından düzenlenen "1‘inci Uluslararası Kürdoloji Konferansı" devam ederken, basın mensuplarının konferansın tamamını takip etmesine izin verilmedi.

Kürdoloji Konferansı 2‘Nci Gününde
Atatürk Kültür Merkezi‘nde 5 gün sürecek olan konferansın 2‘nci gününde, oturumun sadece bir bölümünün basın mensupları tarafından takip edilmesine izin verildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kürdoloji Bilim Kurulu Başkanı İbrahim Seydo Aydoğan, "Konferansı basın mensupları elbette takip edebilir, birkaç dakika konuşmaları çekebilir. Ancak tamamının alınması doğru olmadığı için buna müsaade edilmedi. Kürtlere dokunan her şeyin konuşulabildiği, tartışılabildiği, akademik bir çatı altında görüşülebildiği,

eleştirilip ölçülebildiği bir mekandayız. Türkiye hassas dönemde, ne yazık ki siyasi ihtilaflara çok müsait. O yüzden konuşmaların ve sunumların baştan sona basın tarafından alınmasına karşı çıktık. Bunun en önemli sebeplerinden biri, o siyasi konuşmaların başka amaçlara alet edilmelerini engellemek, diğeri de misafirlerimizin çoğu manken değil ki kameralara alışık olsunlar. Bir bilim adamı eğer hazırlanmışsa, araştırmasını yapmışsa karşısında kamerayı görünce kendini başka ortamda sanabilir. Bu belki de

onun doğru, düzenli düşünmesini, beynin işlem mekanizmalarını engelleyebilir. O yüzden biz, ‘Basına kesin kapalıdır‘ demiyoruz. Basın konuşmaların başında birkaç dakika görüntü, bilgi alabilir ancak tamamının alınmasına arkadaşlarımız ortak karar vererek karşı çıktı. Çünkü tamamı alınırsa sonra onlara karşı kullanılabilir, bir yerlere çekilebilir. O yüzden biz bu hassasiyetle bilimi korumak için bütün görüntülerin alınmasına karşı çıktık" şeklinde konuştu.

Önceki gün BDP, Kurdi-Der, KESK ve Cilo Doğa Derneği konferansa katılmayacaklarını açıklarken, salonda sadece konuşmacıların bulunması ise dikkatlerden kaçmadı.

Kaynak: İHA