Kosova İle Karadağ Balkanlarda İstikrarın Tesisi İçin Çalışacak

Kosova‘nın bağımsızlığını ilan ettiği 2008 yılından bu yana Priştine‘yi ilk kez ziyaret eden Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Roçen, iki ülkenin Balkanlar‘da istikrar ve güvenliğin pekiştirilmesinde önemli rol oynabileceğini belirtti.

Resmi temaslarda bulunduğu Priştine‘de ev sahibi Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj ile biraraya gelen Roçen, gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Karadağ ile Kosova, Balkanlar‘da istikrarın tesisi için birlikte çalışcaktır" diye konuştu.

Roçen, coğrafi büyüklük bakımından Balkanlar‘da iki küçük ülke olmalarına rağmen, Karadağ ile Kosova‘nın bölgede istikrar ve güvenliğin pekiştirilmesinde önemli rol oynayabileceklerini savundu.

"Ortak hedefi Avrupa-Atlantik olan Karadağ ile Kosova, iyi komşuluk ilişkileri kurarak, bölgede barışa katkı sağlayacaktır"diyen Roçen, "İyi komşuluk ilişkilerini kurmadan, Brüksel, Washington ya da dünyanın herhangi diğer bir merkezinde bizi ciddiye almaları mümkün değildir" dedi.

Kosova‘nın bağımsızlığını tanıyan Karadağ ile, Kosova‘nın bağımsızlığına karşı koyan Sırbistan arasındaki ilişkilerde soğukluk yaşanmadığını kaydeden Roçen, Kosova‘dan ötürü, Karadağ ile Sırbistan arasındaki ilişikilerde pürüz yaşandığı iddilarını yalanlandı.

Roçen bir soru üzerine, "Bölünme fikirleri, sağlıklı fikirler değildir. Bölünmelerle hiç bir yere varılamaz. Hiç kimse de büyük devlet kurma hayali kurmasın. Geçmişte de kanıtlandı. Bölünmeler, sadece halklara acı getirmiştir. Balkanlar‘da yeni sınırların çizilmesi olayı bitmiştir. Yeni gerilimlere de uluslararası camia izin vermez" şeklinde konuştu.

Konuk Bakan Milan Roçen gelecek yıl Karadağ‘ın Priştine‘de Büyükelçilik açacağını da belirtti.

Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoxhaj da basın toplantısında yaptığı açıklamada, Anayasa değişiklikleriyle Kosova‘da yaşayan Karadağlıların resmen azınlık olarak tanınacağını belirterek, iki ülke arasında ekonomik işbirliği anlaşmasının imzalanacağını, yeni bir sınır kapısının açılacağını ve iki ülke arasında sınır kapılarında Kosova ile Karadağ vatandaşlarının sadece kimlik belgesi ile iki ülkye yolculuk yapabileceğini söyledi.

Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Roçen ayrıca, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga ve Kosova Başbakanı Hashim Thaçi tarafından da kabul edildi.

Kaynak: İHA