Çin’De Türk Filmleri Haftası Başladı

Türkiye ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 40.

Türkiye ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 40. yılı dolayısıyla düzenlenecek etkinlikler kapsamında Türk filmleri, Çinli izleyicilerle buluşuyor. Türk sinemasını, 300 milyon seyircisi bulunan Çin pazarına taşımayı hedefleyen etkinlik, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çin’deki Türk Büyükelçiliği, Film Yapımcıları Meslek Birliği (Fiyab), Çin Devlet Radyo, Sinema ve Televizyon İdaresi (SARFT) ve Türk emlak şirketi Star Mall’un katkılarıyla gerçekleştiriliyor.

    Bu çerçevede Pekin‘de 21-27 Mayıs, Şanghay‘da da 1-5 Haziran günlerinde ‘‘Türk Filmleri Haftası‘‘ düzenleyecek. Etkinlik dolayısıyla dün akşam Pekin’deki Türkiye Büyükelçiliği’nde bir resepsiyon düzenledindi ve bu resepsiyona Çin’de yaşayan Türkler ile Türk ve Çinli basın mensuplarının yanında Türkiye’den etkinlik için gelen iki dizi oyuncusu katıldı.

    OSMANLI TORUNU OLDUĞUNU SÖYLEYEN ÇİNLİ RESSAM

    Resepsiyonda ayrıca Çin’deki ünlü ressamlardan ve kendinsin Osmanlı hanedanlığına mensup olduğunu söyleyen Ali Mobao, yaptığı bir resmi Büyükelçi Murat Esenli’ye hediye etti. Cihan Haber Ajansı‘na konuşan Ali, babası Ali Hüseyin’in Çin‘e 1925 yılında geldiğini ve "Babaannesinin Sultan‘ın 7. eşi olduğunu" ifade etti. Ancak 33 yıl padişahlık yaptıktan sonra 27 Nisan 1909‘da tahtan indirilen 2. Abdülhamid böyle bir eşi olmadığı belirtiliyor.

    Osmanlı hanedan ailesinden Osman Osmanoğlu, ailelerinin söz konusu hanımın mevcudiyetini bilmediğini ve buna ihtimal vermediklerini söylemişti. Ali Mobao, resimlerinin iki ülke arasındaki kültürel ilişkilere katkı yağmasını umduğunu kaydetti.

    Etkinliğe ünlü oyunculardan Mahsun Kırmızıgül, Şener Şen ve Melisa Sezenin katılmaları bekleniyordu ancak film çalışmaları nedeniyle mazeret bildirerek gelemediler. Bu durum resepsiyona katılan Türk vatandaşları arasında hayal kırıklığına neden oldu. Etkinliklerdeki filmleri temsilen şimdilik Kosmos’un başoyuncusu Sermet Yeşil ile Romantik Komedi’nin oyuncusu Mert Yavuzcan katılıyor. Yarın da dizi oyuncularından Engin Altan Düzyatan, Özge Özpirinççi ve Burcu Kaya Çin’e gelerek etkinliğe katılacak.

    Cihan’a konuşan Sermet Yeşil ve Mert Yavuzcan da bu tür organizasyonlarda yer aldıklarından dolayı mutluluklarını dile getirdi. Türk oyuncular, 300 milyon seyircisi bulunan Çin sinema sektörünün çok büyük bir pazar olduğunu belirterek, yurtdışında düzenlenen uluslararası festivallerle Türkiye’yi tüm dünyaya duyurmaya çalıştıklarını aktardı. Genç oyuncular ayrıca, bu tür organizasyonların Türkiye’de karşılığını bulacağına inandıklarını da dile getirdi.

    Festivalde gösterilecek filmler ise şöyle: Zülfü Livaneli’nin yönettiği “Veda”, Mahsun Kırmızıgül’ün yönettiği “New York’ta 5 Minare”, Yavuz Turgul’un yönettiği “Av Mevsimi”, Ketche’in yönettiği “Romantik Komedi”, Nesli Çölgeçen’in yönettiği “Denizden Gelen”, Reha Erdem’in yönettiği “Kosmos” ve Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği ve 2010 Altın Ayı Ödüllü alan drama “Bal.”

    Söz konusu filmler Pekin’de Broadway Cinemas (Moma Yerleşkesi ve Xin Dong An), Şanghay’da ise Shanghai Film Art Center ile Yong Hua sinemalarında gösterilecek. Fiyab tarafından yapılacak Türk Filmleri Haftası etkinliğinin Pekin galasında bu akşam Zülfü Livaneli’nin yönettiği ve Atatürk’ün gerçek hikâyesinin anlatıldığı büyük tarihi drama “Veda” gösterilecek. 25 Mayıs’taki Şangay galasında ise Mahsun Kırmızıgül’ün yönetip, oynadığı “New York’ta Beş Minare” filmi gösterilecek.