Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz ile alakalı kontratların 6 milyar metreküplük kısmını özel sektöre devredeceklerini açıkladı.

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:
Organize Sanayi Bölgesi‘nin 9. Olağan Genel Kurul Toplantısı‘na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, siyasi istikrara paralel olarak ülkenin büyüme oranları hakkında bilgi aktardı. Doğalgaz konusuna değinen Yıldız, "Doğalgazla alakalı kontratlarımızın 6 milyar metreküplük bir kısmını özel sektöre devredeceğiz. İçinde bulunduğumuz ay deklare edilecek, haziran ayında da kısmi uygulamaya geçilecek" diye konuştu.

Sağlanan istikrar sayesinde enerji politikalarının da serbest piyasada her zaman alınır satılır bir halde olacağını kaydeden Yıldız, ‘‘Elektrik fiyatlarının kısa vadede biraz yükseliyor gibi olsa da orta ve uzun vadede kesiklikle düşeceğini belirtmiştim. Bakın son 4 yıl içerisinde serbest piyasada satılan elektrik ortalama 17 kuruşla başladı, 15 kuruşa indi. Önceki yıl 13.5 kuruşlardan satıldı ve içinde bulunduğumuz yılda neredeyse 9-10 kuruşa satılır hale geldi" ifadelerini kullandı.

KAYSERİ OSB‘NİN ELEKTRİK FİYATLARI KONUSUNDA PAZARLIK

Bir firma ile elektrik fiyatları hususunda Kayseri OSB için pazarlık yaptığını kaydeden Yıldız, "OSB‘de yıllık neredeyse 1 milyar dolar kilovat saatlik üretim olacak. Türkiye‘de çok ciddi oranda yatırım yapan enerji üretim santrali olan bir yatırımcımızı çağırdık. Dedim ki, ‘Ben Kayseri milletvekiliyim ve Kayseri ile alakalı istisnai bir durum istiyorum.‘ OSB Başkanı Ahmet Hasyüncü‘ye sorduğumda elektriği 13 kuruştan aldığını söyledi. Ben kendileri ile bir masada oturmak şartıyla 1 milyar kilovat saat

üzerine 11 kuruş üzerinden bir pazarlık yaptım. Bu pazarlık inşallah bir sonuca ulaşır, şartlar yerine getirilir. Bu aradaki fark, yine sanayicimize yol, su, köprünün yanında mutlaka bir artı güç verecek bir rakamdır diye düşünüyorum" dedi.

Güç artırımı ile alakalı düzenlemelerin de yapılacağını ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "1 ve 2 No‘lu elektrik tarifeleriyle ilgili yeni düzenleme de yapılacak. Biraz daha ihtiyatlı konuşmalıyım. Biz burada tavanda mı, tabanda mı buluşacağız? Zam yaparak mı bu eşitliği sağlamamız lazım, yoksa fiyat düşürerek mi? Fiyat düşürerek yaptığımızda bir kısım dengeleri bozuyoruz. Fiyat yükseltirsek zam anlamına geliyor. Her ikisini balans edecek bir çalışma içerisinde arkadaşlarımızın

gayretli olmasını istedim‘‘ ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA