Çöplüğü, Endüstri Parkı‘na Dönütüren Proje Diğer İllere Örnek Oldu

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Endüstri Parkı‘na dönüştürdüğü Mamak Çöplüğü Projesi, diğer büyükşehirlere örnek oldu. Büyükşehir belediyesi adına projenin uygulamasını yürüten Invest Trading Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Konya, Adana ve Bursa büyükşehir belediyelerinin de aynı uygulamayı başlattığını söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Endüstri Parkı‘na dönüştürdüğü Mamak Çöplüğü Projesi, diğer büyükşehirlere örnek oldu. Büyükşehir belediyesi adına projenin uygulamasını yürüten Invest Trading Consulting Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Konya, Adana ve Bursa büyükşehir belediyelerinin de aynı uygulamayı başlattığını söyledi.

    Mamak Çöplüğü, uygulanan Ankara Katı Atık Projesi ile problem olmaktan çıkıp, enerji hammaddesi olarak aranılan değerli bir yere dönüştü. Kurulan elektrik santralı, çöplükte biriken metan gazını kullanıyor ve 16 jeneratörde 22,4 megawattsaat elektrik üretimi yapıyor. Tesis, 10 yıllık rezerv kapasitesiyle eşdeğerleri arasında dünyanın en büyükleri arasında yer alıyor. Proje kapsamında, Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alan‘ına taşınan günlük ortalama 750-800 ton arası çöp de değerlendiriliyor. Sahada kurulan iki jeneratör ile 2,8 megawatsaat elektrik enerjisi üretiliyor. Her iki tesiste üretilen toplam 25,2 megawattsaatlik elektrik ulasal şebekeye veriliyor. Rakam, Başkent’in yaklaşık 800 megawatsaat’lik toplam elektrik tüketiminin yüzde 3’üne tekabül ediyor.

    Ali Kantur Başkent’te başarıyla uygulanan projenin sırasıyla diğer büyükşehirlerimizin de ilgisini çektiğini belirterek, “Ankara’daki tesislerimizden sonra gelen talep üzerine Adana’da ve sırasıyla, Bursa ve Konya Büyükşehir Belediyeleri’nde de çalışmalar başlattık. Adana’da elektrik santralini kurduk ve diğer sahaların her birinde 5,6 megavat (MW) kurulu güce sahip enerji santralleri kuracağız.” dedi.

    Proje çerçevesinde yapılan düzenlemelerle Mamak Çöplüğü’nde seracılık yapılabiliyor, yosun üretilebiliyor. Bölge 15 bin fidan dikilerek yeşillendirilirken, 2 bin metrekarelik alana yapılacak seracılıkta yetiştirilen salkım domates, Ankaralıların sofralarını süslüyor. Deneme amacıyla kurulan yosun serası da gıdadan enerji ve kozmetiğe pek çok alanda kullanılılabiliyor. Ali Kantur, projenin ayrıntılarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

    “Dünyadaki uygulamalara bakıldığında, gıda olarak tüketilen bazı tarım ürünleri, mesela; ayçiçeği ve mısır, biyodizel üretiminde kullanılıyor. Bu da gıda fiyatlarının kontrolsüz bir şekilde artmasına ve gıda olarak kullanılan ürünlerde kıtlığa neden oluyor. Yosunun biyodizel üretim potansiyelinin araştırılması bu olumsuzlukları önleyecek, ülkemizin enerji tarımı politikası için faydalı olacak. Ayrıca, projenin bir diğer aşamasında da serada üretilen yosundan elde edilecek kompostun (parçalanmış organik madde) toprak zenginleştirici olarak tarımsal üretimde kullanılması da araştırılacak.

    Ayrıca Mamak ve Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanlarında inşa edilen her biri 7 bin metrekarelik tam otomatik iki Geri Kazanım Tesisi‘nde ayrı ayrı, günde 1000 ton çöp ayrıştırılarak, ekonomiye kazandırılıyor. Tesislerde; kağıt, cam, metal gibi geri dönüşümü mümkün olan materyaller sınıflandırılarak ayrıştırılırken, organik evsel atık ise tesiste gübreye dönüştürülerek tarım sektörüne kazandırılıyor. Mamak Çöplüğü’nde uzun yılların birikimiyle kontrol dışı oluşan gazlar çevreye zarar vermeden elektrik enerjisine dönüştürülerek bertaraf ediliyor. Ankara Katı Atık Yönetimi Projesi’yle ulusal ve küresel ölçekte çevre maliyeti en üst düzeyde korunurken, projenin küresel ölçekte çevreye en büyük katkısı metan gazının bertaraf edilmesi ile sağlanıyor. Atmosfere karışarak sera gazı etkisi ile iklim değişikliğine neden olan gazlardan metan gazı, karbondioksit gazının 21 kat daha fazla ısı tutma özelliği ile dünya için önemli bir tehlike teşkil ediyor."