Devlet Bakanı Ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Rtük Kanununu Anayasa Mahkemesi‘ne Taşıyan Chp

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Radyo Televizyon Üst Kurulu ile (RTÜK) ilgili çıkan yeni kanunun bir maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi‘ne başvuran CHP‘yi eleştirerek, "Muhalefetin görevi bu. Hemen hemen çıkan bütün kanunları Anayasa Mahkemesi‘ne götürdü" dedi.

RTÜK‘ün Ankara Rixos Otel‘de yapılan 6112 sayılı Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ve Seçim Dönemi Yayınları Bilgilendirme Paneline Arınç, RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, RTÜK Başkan Vekili Taha Yücel, RTÜK üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Dursun, Mart ayının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, 3 Mart 2011‘de 3984 sayılı kanunun yürürlükten kaldırıldığını ve daha çağdaş ve eksikliklerin giderilmeye yönelik olan 6112 sayılı yasanın yürürlüğe girdiğini belirtti. Seçim döneminde Yüksek Seçim Kurulu‘nca (YSK) belirlenen yayın ilkelerine göre yayınlar yapılması gerektiğini söyleyen Dursun, bu ilkelere göre her siyasi partiye eşit süre verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Eski kanunda eksiklikler olduğunu

dile getiren Dursun, "Eski yasada frekans tahsisi sorunu vardı. Yeni yasa takviminde bu sorunun belli sonuçlarına ulaşmayı bekliyoruz" dedi.

Dursun‘un ardından kürsüye gelen Arınç, seçim döneminde yeni kanunun getirdikleri ve uygulamanın ne şekilde gerçekleşeceğine dair toplandıklarını belirtti. Arınç, eski kanunda çeşitli aksaklıklar olduğunu dile getirerek, yeni kanunla beraber önemli yönetmelikler çıkarıldığı söyledi. Yayın ilkeleriyle ilgili halen yönetmelikler hazırlandığını belirten Arınç, fikri olan herkesin kendileriyle paylaşmasını ve her fikri dikkate aldıklarını kaydetti. Seçim çalışmaları için gittiği her yerde yerel basının da

sorunlarını dinlediğini belirten Arınç, "Yerel radyo ve televizyonları da çok önemli buluyoruz" dedi. Geçmiş kanunda müeyyide gibi alanlarda boşluk olduğunu söyleyen Arınç, " Dizilerden, reklamlara kadar her şeye belli ölçüde dikkat edilmesi gerekiyor. Yeni kanunda ifade özgürlükleri kanun metninin daha ileride bir noktada olduğunu göreceğiz. Ancak, yeni kanunla ilgili endişelerimiz var. Ana Muhalefet buradaki bir madde ile ilgili Anayasa Mahkemesi‘ne gitti. Zaten muhalefetin görevi bu, hemen hemen çıkan

bütün kanunları Anayasa Mahkemesi‘ne götürdü " diye konuştu. Bu kanunu basın için çıkarttıklarını belirten Arınç, basın mensuplarına kanunu çıkmaları gerektiğini söyledi.

Arınç‘tan sonra yeni kanuna ilişkin sunum yapan Yücel, basın alanındaki verileri değerlendirerek Şubat 2011‘den kanunun çıktığı Mart 2011‘e kadar gelir alanında yüzde 34‘lük bir büyüme olduğu bilgisini verdi.

Kaynak: İHA