Nevşehir‘de "Türk Siyasi Kültürü" Konferansı

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof.

Nevşehir‘de 'Türk Siyasi Kültürü' Konferansı
Nevşehir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Akın Kırımtay, Avanos Kaymakamı Aylin Kırcı Duman, Gülşehir Kaymakamı Mesut Yakuta, Gülşehir Belediye Başkanı Mustafa Dursun, Çat Belediye Başkanı Kamil Duru, Akarca Belediye Başkanı Elvan Kurt, Mahmat Belediye Başkanı Faruk Ceyhan, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Türk siyasi kültürü hakkında verdiği konferansta tarihle ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş şöyle konuştu:

"Romalılar tarihi, tarih hayatın üstadıdır, öğretmenidir, tanzim edicisidir diye tarif ederler. Bizim cemiyetimizde maalesef tarih masal, hikaye, edebiyat, süslü laflar gibi görülür. Tarih eğitiminde öğrencilerimize tarihten nefret ettiren bir usul ya da bir usulsüzlük söz konusudur. Liseli yıllarda tarihin klasik bir tanımı var, ancak akademik anlamda tarihin bir hafıza olduğu bilinir. Ünlü bir düşünür ‘Tarih toplumların hafızasıdır’ diyor. Çünkü bütün özgeçmişi boyunca, yani kişilerin nasıl özgeçmişi varsa toplumların da bir özgeçmişi var, bir hafıza oluşturuyorlar. Eğer bu hafızaya sahip çıkmıyorsanız bu hafızaya sahip olmamanız söz konusu ise o zaman maalesef hafızasını yitirmiş bir birey gibi anasını, babasını, eşini, çocuğunu tanımayan hastalıklı bir duruma düşmeniz söz konusudur. Onun için haklı olarak bir düşünürümüz ‘Tarihsiz milletler talihsiz milletlerdir’ diye ifade eder. Çok güzel, şanlı bir tarihiniz olabilir, ama o tarihi o geleneği muhafaza etmiyor ve canlı tutmuyorsanız talihsiz bir konuma düşmüşsünüz demektir. Bu şu demek değildir, genellikle şöyle bir hatayı da yaparız, biz Fatih döneminde yaşayalım. Fatih döneminin ekonomik politikaları bugün de geçerli olsun, Kanuni döneminin siyasal yapısı bugün de geçerli olsun, edebiyatı bugün de aynen devam etsin. Bu durumun olması zaten söz konusu değildir. Bu kronik bir durumdur. Tarihin belirli bir safasında, bir anında, zamanın küçük bir biriminde donup kalmak demektir. Aslında tarih daha başka bir şeydir. Tarih bütün coğrafi değişikliklere rağmen, bütün siyasi sosyal ekonomik olaylara rağmen yüzyıllar geçmesine rağmen bir milletin biriktirdiği ve üst üste koyduğu tecrübe yumağıdır. Bugünün şartları, anlayışları çerçevesinde günün Kanunisi biz olmak zorundayız. Yapılarımız Mimar Sinan‘ınki gibi olsun istemek yanlıştır, ancak Mimar Sinan‘ın ve mimari kültürünün hafızamızda olması gerekmektedir. Bütün büyük medeniyetler kendilerine bir dil ve medeniyet mutfağı oluşturur.”

Konferansın sonunda Vali Abdurrahman Savaş ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, katılımlarından dolayı Ali İbrahim Savaş‘a Avanos toprağından yapılmış teşekkür plaketi takdim etti.

Kaynak: İHA