Amerikan Devleti Kepenk Kapamanın Eşiğinden Döndü

Amerikan devleti kepenk kapatmanın eşiğinden döndü. Kamuda çalışan 800 bin insanın hayatını yakından ilgilendiren bütçe görüşmelerinde Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi ve Demokrat Partililerin uzun pazarlıkları uzlaşma ile sonuçlandı.

Amerikan devleti kepenk kapatmanın eşiğinden döndü. Kamuda çalışan 800 bin insanın hayatını yakından ilgilendiren bütçe görüşmelerinde Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi ve Demokrat Partililerin uzun pazarlıkları uzlaşma ile sonuçlandı.

Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçiler, Obama hükümetine karşı yürüttükleri muhalif duruşlarını bütçe görüşmelerinde de son dakikaya kadar sürdürdü. Ülkede kamu personelinin maaşlarının ödenmemesi ve çalışanların işi bırakması anlamına gelen kepenk kapatmanın eşiğinden dönen Obama hükümeti rahat bir nefes aldı. Haftasonu tatilini iptal ederek Beyaz Saray’daki ofisinde kalan Obama, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile yaptığı son telefon görüşmesinde antlaşmaya varabildi.

Kongre liderleri ve Beyaz Saray’ın anlaşmaya vardıkları bütçe planı tasarısı Kongre’nin her iki kanadında da salı veya çarşamba günü oylanacak. Kamunun çalışmasına imkan sağlayan antlaşmanın bir kaç dakika sonrasında televizyonların karşısına çıkan Obama, Cumhuriyetçileri halka şikayet etti. Ülke tarihindeki en büyük bütçe kesintisinin yapıldığına işaret eden Başkan Obama, bunun yeni istihdam alanlarının açılmasında, temiz enerji ve yatırımları olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Başkan Obama, kısa açıklamasında her türlü olumsuzluklara rağmen Amerika’yı daha iyi bir geleceğe taşıyacaklarını ifade etti. Başkan, ‘‘Kamu çalışanları işlerine devam edecek, devlet kepenk kapatmayacak. Küçük işyeri sahipleri, ailelerin çekleri (maaşları) ödenmeye devam edecek’’ dedi.

Tarafların antlaşmaya vardığı bütçe planında kesinti miktarı 38.5 milyar dolar olarak açıklandı. Amerikan bütçesi ise 3.8 trilyon dolar. Başkan Obama’nın ülke tarihindeki en büyük bütçe kesintisi olarak nitelediği 38.5 milyar dolar genel bütçenin ancak yüzde birine tekamül ediyor.

Amerikan devletini 15 yıl aradan sonra kapanma noktasına getiren bütçe görüşmelerin ardından Boehner, ‘‘Uzun kavgaların ve yoğun tartışmaların ardından anlaşmaya varabildik. Ancak bizim devlet harcamalarının kısıtlanması yönündeki muhalefetimiz devam edecek’’ dedi.

Amerika’da 1870‘de geçirilen bir yasaya göre bütçe onaylanmamışsa, olağanüstü bir hal olmadığı sürece, federal hükümet faaliyetlerini sürdüremiyor. Ülkede bu gibi bir durum en son 1995‘te yaşandı. Jimmy Carter ve Ronald Reagan iktidarları döneminde ise devlet kurumları tam 10 kez faaliyetlerini askıya almak zorunda kalmıştı.

Ulusal güvenlik, hava trafiği, yataklı hasta bakımı, acil servis, afet yardımı ve elektrik gibi hizmetler ise bu kapsamın dışında görülüyor.