Amerika‘da Kasırga Felaketinde Ölenlerin Sayısı 350’Yi Geçti

Amerika’da Çarşamba gününden beri başta Alabama olmak üzere 14 eyalette etkili olan kasırga ardından büyük acılar ve yıkımlar bıraktı.

Amerika’da Çarşamba gününden beri başta Alabama olmak üzere 14 eyalette etkili olan kasırga ardından büyük acılar ve yıkımlar bıraktı. Kasırga ve dev hortumların vurduğu 6 eyalette ölenlerin sayısı 350’yi geçti. Kasırganın vurduğu eyaletlerde binlerce kişinin katıldığı arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yetkililer ölü sayısının artabileceğine işaret ederken, Katrina kasırgasından sonra yaşanan en ölümlü felaket olarak nitelendirdi.

    ABD Başkanı Barack Obama’nın ziyaret ettiği Alabama’da ölenlerin sayısı 254’e yükseldi. Başkan Obama, afet bölgesi ilan edilen Alabama’nın yaralarını sarabilmesi için federal hükümetin yardım edeceği sözünü verdi.

    Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) tarafından yapılan açıklamaya göre salı günü başlayan ancak çarşamba çok etkili olan kasırga, bir günde en fazla can kaybına neden olan fırtına olarak tarihe geçti. NOAA ayrıca 1925 yılında Amerika’nın orta eyaletlerinde etkili olan kasırganın ardından bu son fırtınanın ABD’de tarihinde ikinci en ölümcül kasırga olduğunu vurguladı.

    Dev hortumların vurduğu eyaletlerde kayıpların aranmasına devam ediliyor. Henüz kasırga sonrasında kaç insanın kayıp olduğu konusunda kesin rakam ifade edilmezken, kurtarma çalışmalarına askeri birlikler de yardım ediyor. Kasırga nedeniyle sadece Alabama’da bir milyondan fazla insan elektriksiz kaldı. Bu eyaletteki üç nükleer santral de çalışmalarını durdurdu.

    Obama cuma günü ziyaret ettiği Alabama’da gördüğü manzara karşısında, “Hiç bu kadar hüzün verici yıkım görmemiştim.” diyerek felaketin büyüklüğüne dikkat çekti. Başkan Obama, felaketzedeler ve yerel yöneticilerle görüşerek bilgi alırken, “Bu afetin unutulmamasını sağlamalısınız ve federal hükümet elinden gelen en büyük yardımı yapacak.” sözü verdi.

    Kasırgada Alabama dışında can kaybı olan diğer eyaletlerde son durum şöyle: Tennessee ve Mississippi de 34, Georgia ile Arkansas’da 15 kişi öldü, Virginia, Louisiana ve Kentucy’de can kayıpları yaşandı. Ancak bu son üç eyaletlerde yaşanılan can kaybı konusunda rakamlar net değil. Virginia’da ilk olarak 8 kişi öldüğü ifade edilirken daha sonra bu rakam 5’ düşürüldü.

    BİR KASIRGANIN NEDEN OLDUĞU HORTUM SAYISINDA REKOR

    Güneyde 6 eyalette felakette neden olan kasırganın neden olduğu hortum sayısında rekor yaşandı. Yalnızca çarşamba günü 150‘den fazla hortum kaydedilirken, Ulusal Meteoroloji Dairesi fırtınaların başladığı geçen Cuma‘dan bu yana 300 civarında hortum meydana geldiğini bildirdi. Amerika’da daha önce bir kasırganın neden olduğu en fazla hortum sayısının 3-4 Nisan 1974 yılında yaşanılan fırtınada olduğu biliniyordu. İki gün etkili olan 37 yıl önceki kasırgada 148 hortum meydana gelmişti.

    Ulusal Meteoroloji Dairesi dev hortumların genişliğinin 1,6 kilometreyi (1 mil) bulduğu ve saatte 320 kilometre (200 mil) hızla ilerlediğini kaydetti.