3 Milyona Yakın Kayısı Ağacı Dondan Zarar Gördü

Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 80‘ini karşılayan Malatya‘da 12-14 Nisan tarihleri arasında meydana gelen don olayı nedeniyle, geçen yıl olduğu gibi kayısı ağaçları yine zarar gördü.

Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 80‘ini karşılayan Malatya‘da 12-14 Nisan tarihleri arasında meydana gelen don olayı nedeniyle, geçen yıl olduğu gibi kayısı ağaçları yine zarar gördü.

‘İlkbahar geç donu‘ olarak bilinen felaketten il genelinde 2 milyon 988 bin 300 adet kayısı ağıcında yüzde 25-70 oranında hasar oluştu. Tarım İl Müdürlüğü yaş kayısı üretiminin yüzde 18.6 oranında zarar gördüğünü, hasar miktarının 158 milyon olduğunu açıklarken, 8 bin 600 üretici Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi A.Ş (TARSİM) bölge müdürlüğüne başvurarak zararının karşılanmasını istedi. Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, dondan Karakaya Baraj gölüne çevresindeki Battalgazi, Kale, Yazıhan, Doğanyol, Akçadağ, Arapgir ilçelerinin bir bölümünün önemli ölçüde etkilenmediğini ancak Doğanşehir, Darende, Akçadağ, Kuluncak, Hekimhan, Pütürge ve Yeşilyurt ilçelerinin yüksek kesimlerinde kurulu olan kayısı bahçelerinde ise önemli don hasarının söz konusu olduğunu ifade etti.

Malatya il genelinde 7 milyon 10 bin 500 adet meyve veren kayısı ağacı bulunduğun aktaran Aygül, “Kayısı ağaçlarının ilçelere göre verimi ağaç başına 80-120 kilogram arasında değişmektedir. İdeal çevre şartlarının hakim olması durumunda toplam yaş kayısı üretim potansiyelimiz 707 bin 195 ton civarında olacağı tahmin edilmektedir. İlimizde 2 milyon 988 bin 300 adet meyve veren kayısı ağacı yüzde 25 ila 70 oranında hasar görmüştür. 2011 yılı toplam yaş kayısı üretim kaybımız yaklaşık 131 bin 865 tondur. 2011 yılı tahmini toplam hasar miktarı 158 milyon 237 bin 805 liradır. Bu miktar azami üretim potansiyelimize göre toplam yaş kayısı üretimimizin yüzde 18,6‘sını oluşturmaktadır.” şeklinde konuştu.

"SİGORTA YAPTIRMAYANLARA DEVLETTE ARTIK DESTEK VERMEYECEK"

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora, Malatya‘da Nisan ayının ikinci haftası meydana gelen kayısı bahçelerindeki don olayı nedeniyle incelemelerde bulunduktan sigortasını yaptıran kayısı üreticilerinin zararının karşılanacağını dile getirdi.

Malatya‘da 10 bini aşkın poliçe olduğunu anlatan Bora, "Tamamına yakın ihbar yapıldı. Şuanda 40 eksper ekibi çalışıyor. Bu bir hasar tespiti değil. Sadece don olayı var mı, yok mu ona bakılıyor. Gerçek hasar tespiti, hasat öncesinde yapılacak ve gerçek zarar o zaman belli olacak. Şuanda kısmı bir zarar varmış gibi gözüküyor. Şuanda zararın teknik olarak belirlenmesi mümkün değil. Bende gözlerimle gördüm. Bazı bahçelerde don olayı var, ama ağacın bunu telafi etmesi de mümkün. Ancak bazı bahçelerde de zarar gözle görülüyor. Kesin tespit çalışmasından sonra zararı olan çiftçilerimize zararını ödeyeceğiz. Endişelenmeye gerek yok. Tek üzüntümüz, sigorta yaptırmayanlar içindir. Bu yıl çiçek dönemi de sigorta kapsamında olduğu için, sigorta yaptırmayanlara devlette artık destek vermeyecek. Ben 5 yıldır Malatya‘ya gelip gidiyorum. Her yıl don oluyor. Bu yıl önemli olan geçen yıl ki gibi bir don felaketinin olmamasıdır." şeklinde konuştu.

Malatya’da geçtiğimiz yıl Mart ayında da don olayı sonucu kayısı ağaçlarında hasar oluşmuştu. Hükümet, bir defaya mahsus olarak, zararların telafisi için dekar başına 150 lira don desteği ödeme kararı almış, 598 bin 62 dekar arazi için üreticilere toplam 89 milyon 709 bin 316 lira ödenmişti. Bu yıl kayısı ağaçlarında çiçeklenme dönemi de sigorta kapsamı içine alınmış, sigorta kapsamı dışındaki çiftçileri ödeme yapılmayacağı kaydedilmişti.