Ödemiş‘te Engelsiz Kahve Hizmete Girdi

Ödemiş Belediyesi‘nin ilçede yaşayan her engel grubundaki vatandaşlar için iç ve dış mekanı özel olarak tasarladığı Engelsiz Kahve, Engelliler Haftası öncesi hizmete girdi. Engelliler Haftası içerisinde 14 Mayıs‘ta resmi açılışı yapılacak olan Engelsiz Kahve hizmete protokol üyeleri ve bando eşliğinde başladı.

23 Nisan törenleri sonrası Saracoğlu Stadı‘nın hemen güneyindeki Engelsiz Kahve‘ye gelen Kaymakam Abdurrahman Koçoğlu, Garnizon Komutanı Per. Albay Fuat Alakoç, Belediye Başkanı Bekir Keskin, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş, Ödemiş Belediyesi Bando takımının çaldığı marşları dinledi. Ödemiş Belediyesi tarafından çok uzun yıllar sonra tekrar kurulan 4 bayan, 14 erkekten oluşan 18 kişilik Bando Takımı, Engelsiz Kahve önünde de kısa bir dinleti sundu. Bando Takımının çaldığı “Harmandalı” türküsünde Başkan Keskin, zeybek oynadı. Güzel görüntülerin yaşandığı hizmete açma törenine CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı Aytun Çıray da katıldı. Belediye Başkanı Bekir Keskin yaptığı açıklamada, “Engelsiz Kahve, Ödemiş‘te yaşam standardının arttırılmasını ve yükselmesinin bir başka göstergesi oldu. Ödemiş‘te yüzde 10 bedensel ve zihinsel engelli vatandaşımız var. Onların da şehir yaşamına katılması, tüm hizmetlerden eşit olarak yararlanması için bu bir adım. Kaldırımların düzenlenmesi bundan sonraki adım. Buna benzer tüm sosyal aktivitelerde engellilerimize de Ödemiş‘te yer vermeye devam edeceğiz. Belediyemizin Sosyal Yardımlaşma çalışmaları kapsamında engelli vatandaşlarımıza özel kart dağıtarak, burada ücretsiz çay-kahve içmelerini sağlayacağız” ifadelerini kullandı. Saracoğlu Stadyumu‘nun güney kısmında inşa edilen Engelsiz Kahve‘de tüm donanımlar, engellilerin ve özürlülerin rahat hareket edebileceği şekilde özel olarak tasarlandı. Çeşitli engel gruplarında altı personelin görev aldığı kahvede kıyafetler de özel olarak düzenlendi.

Yapımına 2011 Ocak ayında başlanılan ve 23 Nisan‘da hizmete sunulan Engelsiz Kahve projesinde tekerlekli sandalyeler için giriş ve çıkış rampaları, engelli tuvaleti, görme engelli vatandaşlar için kabartmalı parkeler, kabartmalı menü sesli bilgisayar programları ve özellikle işitme engelli vatandaşlarımız için servis ve hesap isteme sistemi, tüm engelliler için özel kahve fincanları yer alıyor. Özürlü çocuklar için de muhtelif oyunların yer aldığı kahve içinde oluşturulan kütüphanede engellilik hakkında yazılmış çeşitli kaynaklar, engellilik konusunda çevrilmiş Türk ve yabancı filmler ve sesli kitaplar bulunuyor. Engelli vatandaşların stadyumda yapılan her türlü etkinliği rahatlıkla izleyebilmesini sağlamak amacıyla Engelsiz Kahve‘den, Saracoğlu Stadyumuna doğru açılan kapıyla, 40 metrekarelik özel engelli tribünü oluşturuldu. Kahve‘nin sağ tarafındaki alanda da yine bedensel engelli vatandaşlara yönelik özel bir oyun parkı düzenlendi.

Kaynak: İHA