Sağlık Bakanlığı, Sosyal Tesislerin Muhasebe Kayıtlarını Takibe Aldı

Sağlık Bakanlığı, ülke genelindeki bakanlığa bağlı eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, anaokulu, spor tesisi, yemekhane gibi sosyal tesislere ait muhasebe kayıtlarını yakın takibe aldı.

Sağlık Bakanlığı, ülke genelindeki bakanlığa bağlı eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, anaokulu, spor tesisi, yemekhane gibi sosyal tesislere ait muhasebe kayıtlarını yakın takibe aldı.

    Sağlık Bakanlığı Müsteşar Prof. Dr. Nihat Tosun imzasıyla valilere gönderilen genelgede, mali verilerin Kamu Hesapları Bilgi Sistemi(KBS)’ne aktarılabilmesi için uygulamaya konulan ‘Sosyal Tesisler Muhasebe Takip Sistemi‘nin giriş işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekildi. Bakanlık, verileri zamanında bildirmeyen yetkililer hakkında para cezası uygulanacağını açıkladı.

    Tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca işletilen sosyal tesisler ile birlikte Sağlık Bakanlığı’na ait sosyal tesisleri (eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, anaokulu, spor tesisi, yemekhane) de genel yönetim sektörü kapsamına dâhil edilmişti. Yayımlanan son genelgeyle birlikte artık Sağlık Bakanlığı’na bağlı sosyal tesislerine ait mali veriler KBS’ye aktarılması için internet sitesindeki ‘Sosyal Tesisler Muhasebe Takip Sistemi’ kullanılacak.

    Müsteşar Prof. Dr. Nihat Tosun imzalı genelgede, konunun ilgililerce titizlikle takip edilmesi de istendi. Belirlenen kamu idarelerinden, mali istatistiklerine esas verilerini süresinde göndermeyenlere Maliye Bakanlığı‘nca bir ay ek süre verileceği kaydedilen genelgede, "Ek süre sonunda da verilerin gönderilmemesi halinde, Maliye Bakanlığı‘nın talebi üzerine, ilgili kamu idaresinin üst yöneticileri tarafından mali hizmetler birimi yöneticisi ile muhasebe yetkilisine, her türlü aylık, ödenek, zam ve tazminat dâhil yapılan bir aylık net ödemeler toplamı tutarında idari para cezası verilir. İdari para cezası uygulanmış olması bilgi verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. İdari para cezaları, kanun maddesi hükümlerine göre tahsil edilecek. Herhangi bir yaptırımla karşılaşılmaması için ilgili sosyal tesislerin harcama yetkilileri ile İl Sağlık Müdürlükleri gereken tedbirleri alacaklardır.” denildi.