Kazakistan‘da Halk Yarın Cumhurbaşkanlığı Seçimi İçin Sandık Başına Gidiyor

Kazakistan‘da halk yarın ülkeyi 7 yıl yönetecek cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. İlk olarak 22 kişinin cumhurbaşkanı adaylığı için başvurduğu ülkede, yapılan Kazakça dil imtihanı ve 91 bin imza toplama şartlarını yerine getiremeyen 18 adayın başvurusu kabul edilmedi.

Kazakistan‘da halk yarın ülkeyi 7 yıl yönetecek cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. İlk olarak 22 kişinin cumhurbaşkanı adaylığı için başvurduğu ülkede, yapılan Kazakça dil imtihanı ve 91 bin imza toplama şartlarını yerine getiremeyen 18 adayın başvurusu kabul edilmedi.

Yaklaşık 7 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimlerde, şimdiki Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile birlikte 4 aday yarışacak. Nazarbayev, meclisin hakkında aldığı ‘ömür boyu cumhurbaşkanı‘ kararını veto ettikten sonra, erken seçime gitme kararı aldı. Böylece Kazakistan‘da anayasa gereği 7 yılda bir yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri, Nazarbayev‘in aldığı erken seçim kararı ile bir yıl erkene alındı. 2005 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halkın yüzde 90‘dan fazlasının oyu ile üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilen Nursultan Nazarbayev, bu seçimlerin de hiç şüphesiz en büyük favorisi olarak görünüyor.

Gerek siyasi gerekse de ekonomik olarak bölgenin en istikrarlı ülkesi olan Kazakistan‘da yapılacak erken cumhurbaşkanlığı seçimleri sadece bölgede değil, aynı zamanda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Şanghay İşbirliği Örgütü, Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) gibi uluslararası kuruluşlar tarafından da son derece önemsenmekte.

    16 Aralık 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Kazakistan bugüne kadar tek bir lider tarafından yönetildi. En son yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Nazarbayev halkın oylarının yüzde 91‘ini alarak seçilmişti. Kamuoyu yoklamalarında Nazarbayev‘in yine yüzde 90‘ının üzerinde oy alacağı tahmin ediliyor. Bu seçimlerde Kazak medyası adayların propaganda çalışmalarına çok geniş yer verdi.



ADAYLAR

NURSULTAN NAZARBAYEV (KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI)

Yaklaşık 20 yıldır ülkeyi yöneten Nursultan Nazarbayev‘in bu seçimde diğer 3 rakibine büyük fark atması bekleniyor. 71 yaşındaki Kazak lider, halkın kendi hakkında vereceği her türlü karara razı olacağını duyurdu. Siyasi yetkililer, Nazarbayev‘in yüzde 90‘nın üzerinde oy alabileceğini söylüyor. Evili olan Nazarbayev 3 çocuk babası. Nursultan Nazarbayev, seçimde propaganda çalışması yapmadı.

GANİ KASİMOV ESENGELDİULI (YURTSEVERLER PARTİ BAŞKANI)

3 Mayıs 1950 yılında dünyaya gelen Gani Kasimov Esengeldiulı uzun yıllar devlet kademesinde değişik görevlerde bulundu. Senato milletvekili olan Kasimov, 2000 yılının Kazakistan Devlet Başbakanı kararnamesi ile Kazakistan Senatosunun milletvekili oldu. Yoğun bir propaganda çalışması yapan Kasimov, halkın refah seviyesini yükselteceğini, işsizliği bitireceğini savunuyor. Kasimov propaganda çalışmasını genel olarak basın toplantısıyla sürdürdü.

JAMBUL AHMETBEKOV (KOMÜNİST PARTİSİ)

Komünist Partisi‘nin adayı 50 yaşındaki Jambul Ahmetbekov. Daha çok varoşları gezen Ahmetbekov, yolsuzluk ve yoksullukla mücadele edeceğini söylüyor. Ülkedeki hastaneleri ve huzurevlerini gezen Ahmetbekov, propagandasını fakirlik ve kapitalist sistemle mücadele üzerinde yürütüyor. Komünist Partisi‘ne daha çok yaşı insanlar ilgi gösteriyor.

MELS ELEUSİZOV (DOĞA HAREKETİ BAŞKANI)

Kampanyasını doğayı koruma üzerine şekillendiren 61 yaşındaki Mels Eleusizov, Kazakistan‘ı çöl olmaktan kurtaracağını iddia ediyor. Kampanyası çerçevesinde çevre temizliği yapan, ağaç diken ağaç dikme çalışmalarına katılan Mels Eleusizov, çok iddialı olduğunu söylüyor. Eleusizov, kampanyasının büyük bir bölümünü ağaç dikerek, çöp toplayarak yaptı.

14 BİN SEÇMEN İÇİN 35 ÜLKEDE SANDIK KURUYOR

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurt dışında oy kullanacak 14 bin seçmeni için dünyanın 35 ülkesinde sandık kuruyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için bütün hazırlıkların tamamlandığını açıklayan Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu yetkilileri, yurtdışındaki Kazak vatandaşlarının da vatandaşlık görevi olan oy kullanmalarını sağlamak için, bütün alt yapı çalışmalarının hazır olduğunu belirttiler. Oy kullanacak Kazak vatandaşlarının daha çok Rusya, Çin ve Türkiye‘de yaşadığını belirten Merkez Seçim Komisyonu yetkilileri, Kazakistan dışında yaşayan Kazak vatandaşlarının bulundukları ülkelerdeki elçiliklerde oy kullanacakları ifade edildi.

    Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu, seçimi yerli yabancı toplam 1150 gözlemcinin izleyeceğini duyurdu. Seçime Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşilatı (AGİT) 22, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) 22 gözlemci gönderiyor. Ayrıca 13 ülkeden 26 gözlemcinin seçimi takip etmesi bekleniyor.

Seçimler için yaklaşık 3 milyar tenge (20.5 milyon dolar) bütçe ayrıldığını belirten Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Kuandık Turgankulov, Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri maliyetinin, 2005 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerin maliyetini aşacağını söyledi.

Seçimlerden sonra hükümet de değişecek

HÜKÜMET DEĞİŞECEK

Kazakistan Anayasası‘na göre, 3 Nisan‘da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası hükümetin de değişmesi gerekiyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Yermuhamet Yertisbayev, ülkede yapılacak seçimlerin sonuçları ile ilgili yaptığı açıklamada, Nazarbayev‘in yeniden seçileceğine kesin gözüyle bakıldığını söyledi. Yertisbayev, Nazarbayev‘in, Kazakistan Cumhurbaşkanı görevine yeniden seçilmesinden sonra hükümette kapsamlı bir kabine değişikliğinin yapılacağını ifade etti. Yertisbayev ayrıca seçimler sonrası kurulacak yeni kabinede, genç yeteneklere de şans verileceğini sözlerine ekledi.