1-7 Nisan Kanser Haftası

Trabzon Özel İmperial Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı Dr. Figen Çağılcı, dünyada 25 milyon insanın kanserle savaştığını belirterek Türkiye‘de her yıl 145 bin yeni kanser vakasının tespit edildiğini söyledi.

"1-7 Nisan kanserle savaş haftası" dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. Çağılcı, Türkiye‘deki kanser vakalarının 100 bin kadarının sigaradan kaynakladığına işaret ederken dünyada yılda 7 milyon insanın kanser yüzünden hayatını kaybettiğini belirtti.

Alınacak tedbirlerle kanserden korunmanın mümkün olacağını kaydeden Dr. Çağılcı, "Dünyada 25 milyon insan kanserle yaşıyor. Bu rakama her yıl 11 milyon kişi ekleniyor. Türkiye‘de her yıl yeni 145 bin kanser vakası tespit ediliyor ve 100 bini sigaradan kaynaklanıyor. Dünya da yılda 7 milyon kişi kanserden ölürken erkeklerde en sık ölüm sebebi akciğer kanseridir. Kadınlarda sigara kullanımının artmasına bağlı en sık ölüm nedeni eskiden meme kanseri iken son yıllarda akciğer kanseri birinci sırayı almıştır.

Kanserlerin yüzde 20‘sinin kalıtımsal sebeplere bağlı olduğu düşünülmektedir. Anne veya teyzesinde meme kanseri görülen kadınlarda meme kanseri riski daha fazladır. Babasında prostat kanseri olan erkeklerde bu hastalığın riski artmıştır. Barsak ve mide kanserlerinde de ailevi yatkınlık görülür.Şişmanlık, meme kanseri görülme olasılığını yüzde 31 arttırıyor. Bazı virüsler, radyasyona maruz kalma, bazı kimyasal maddeler, çevresel faktörler de kanser oluşumunda rol oynayabiliyor. Sigara bu faktörlerden en çok

bilinenidir. Her üç kanser ölümünün bir tanesi sigara nedeniyledir. Buna pasif içiciler de dahildir.Kanserden korunabilmek için, şüpheli durumlarda hiç çekinmeden doktora muayene olmak ve sağlıklı, orta karar bir hayat sürmek gerekir" dedi.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Kanserde erken teşhisin önemine değinen Dr. Çağılcı, "Yeterli ve düzenli uyku, ölçülü yapılacak egzersizler, sebze, meyve ve tahıl ağırlıklı beslenme en önemli korunma yoludur. Gerginliklerin azaltılması, hayata pozitif bakmak, hobilere sahip olmak, stresi azaltarak kanser riskini düşürür. Günümüzde bazı kanser türleri her ne kadar tedavi edilebiliyorsa da tedavi başarısı açısından erken teşhis en önemli faktördür. Vücudumuzu yakından ve düzenli takip etmemiz gerekiyor. Bedensel alışkanlıklarımızda

değişiklik veya organlarımızda hissedilir farklılaşmalar derhal doktora danışılmalıdır. Tabii ki en önemlisi hastalığa yakalanmayı beklemeden düzenli sağlık kontrolünden geçmektir" dedi.

Kaynak: İHA