Türk Toraks Derneği 14. Yıllık Kongresi

Antalya‘da Türk Toraks Derneği‘nin düzenlediği ‘14. Yıllık Kongresi‘ ile ilgili basın toplantısında sigara yasağı, sigarayı bırakma ve sigaranın hastalıklara etkisiyle ilgili sonuçlar açıklandı.

Manavgat‘ta Kızılağaç Turizm Bölgesi Starlight Otel Kongre Merkezi‘nde 13-17 Nisan tarihleri arasında, 20‘si toplam bin 617 akademisyenin katılımıyla düzenlenen ‘14. Yıllık Kongresi‘ ile ilgili basın toplantısında konuşan Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Osman Elbek, Tütün Kontrol Yasası 3. yılını tamamlarken Türkiye‘nin tütün kontrolü ile mücadelede Avrupa‘da ilk 4‘e girdiğini belirtti. Elbek, "Bu 4207 sayılı yasadan kazanan toplum sağlığı, ülke ekonomisidir. Bir tek kaybeden

var o da tütün endüstrisidir" dedi.

SİGARAYI BIRAKMAK

Sigara bırakma konusunda son günlerde değişik yöntemlerin ortaya atıldığını ve bunun üzerinden birilerinin rantlandığına dikkat çeken Elbek, "Ot kullanma yöntemiyle sigara bırakmak diye bir şey söz konusu olamaz. Bu tür başlatanlıklara inanmayın. Bırakmak için mutlaka işin uzmanlarına yani bu işte uzmanlaşmış doktorlara başvurun" dedi.

Eğitim ve ekonomik durumun sigara bırakmada etkin olduğuna da dikkat çeken Elbek, "Eğitim düzeyi ve ekonomik geliri düşük olan insanlar daha fazla sigara içmekte ve sigarayı bırakamamaktadır. Biz bu yasanın amacına ulaşmasını ve insanlarımızın sigarayı bırakmasını istiyorsak, mutlaka eğitim düzeyini yükseltmemiz gerekiyor. Sağlığın sosyal devlet ilkeleri ile iç içe olduğunu göstererek işsizlik, gelir ve ekonomik sorunlarını çözmemiz gerekiyor" diye konuştu.

HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ SİGARA KULLANIYOR

Sigara yasağının ardından gerçekleştirdikleri bir yıllık çalışmanın sonuçlarını açıklayan ve sigaranın en ucuz kitle imha silahı olduğuna dikkat çeken Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, ilk olarak 2 bin 721 kişiye anket uyguladıklarını, her 3 kişiden birinin sigara kullandığını saptadıklarını belirtti. Prof. Dr. Yıldız, "Anketin ardından 48 hekime gönüllü sigara bırakma eğitimi verdik. 2 olan sigara bırakma polikliniği sayısı 15‘e çıktı. Tüm ilçelerde

halk eğitim toplantıları düzenledik. 6 ay içinde 3 bin kişinin nikotin bağımlılıkları, karbonmonoksit ölçümleri yapıldı. İlk yıl sonunda 2 bin 400 kişiye anket uyguladık. Birinci yıl yüzde 31,2 olan sigara içme oranının yüzde 24 olarak saptandığını gördük. Sevindirici sonuçlardan biri de sigara içen her 3 kişiden 1‘i sigarayı bırakmayı o yıl içinde denemiş‘‘ dedi.

Prof. Dr. Yıldız; acile başvurularda yüzde 23‘lük azalma saptadıklarını vurgulayarak, alerjik nezle hastalığında yüzde 62, bronşit hastalığında yüzde 40 ve KOAH alevlenmelerinde yüzde 21 azalma belirlendiğini kaydetti.

Kaynak: İHA