Finlandiya‘da Başörtülü Adaylar Afişlerde Boy Gösteriyor

Finlandiya’da yarın yapılacak genel seçimler öncesinde asılan afişler arasında başörtülü adaylar dikkat çekiyor.

Finlandiya’da yarın yapılacak genel seçimler öncesinde asılan afişler arasında başörtülü adaylar dikkat çekiyor.

Finlandiya’da başörtüsü, peçe, cilbab ve benzeri kıyafetler serbest. Bu seneki seçimlere yoğun bir şekilde yabancılar da katılıyor. Finlandiya’da başörtüsüyle meclise girilebiliyor, milletvekili olunabiliyor. Somali kökenli Fin vatandaşı Zehra Abdulla’nın geleneksel kıyafeti ile reklam panolarındaki afişleri başkent Helsinki‘de sıkça göze çarpıyor. Fin seçimlerine Kuzey Irak, Somali, Afganistan ve Kosova asıllı çok sayıda aday katılıyor. Afganistan kökenli Nasima Razmyer bu seçimlerde kuvvetli adaylardan biri.

ULUSAL KOALİSYON SEÇİMLERDE FAVORİ

Seçimlerde sağ eğilimli Ulusal Koalisyon’un birinci çıkması bekleniyor. Devlet televizyonu YLE’nin yaptırdığı araştırmaya göre, Maliye Bakanı Jyrki Katainen başkanlığındaki Ulusal Koalisyon yüzde 21,2, Başbakan Mari Kiviniemi’nin Merkez Partisi ise yüzde 18,6 oranında oy alacak. Ana muhalefetteki Sosyal Demokratların yüzde 18 oy oranıyla üçüncü sırada geldiği ankette, Geçek Finler partisinin ise yüzde 15.4 oranıyla dördüncü. Avrupa’da çöken ekonomilerin kurtarılmasına karşı çıkan milliyetçi Gerçek Finlerin iktidar ortağı olması durumunda, Portekiz’i kurtarma planının önün tıkayabileceği belirtiliyor. Finlandiya seçimleri bu sebeple Avrupa’da da yakından takip ediliyor.

SEÇMENLER ALANYA‘DA OTELDE OY KULLANACAK

Finlandiyada parlamento seçimleri 4 yılda bir yapılıyor. Seçmenler, listede istedikleri adaya oy vererek, 200 milletvekili seçiyor. Seçim barajı yok. Bu yüzden ülkeyi koalisyon hükümetleri yönetiyor.

248 Finli seçmen Alanya’da bir otelde oy kulanacak

Dünyanın neresinde olursa olsun Fin vatandaşları bulundukları ülkelerdeki konsolosluklarında oy kullanabiliyor. Örneğin Fin Konsolosluğu ve Alanya Finlandiyalılar Derneği’nin ortak girişimleri sonucu Alanya‘daki bir otelde 248 seçmen için seçim sandığı kuruldu.