Afrika‘nın En Güvenli Ülkesi Fas, Türk İşadamlarını Yatırım İçin Bekliyor

Türk-Fas İşadamları Derneği (TÜFİAD) Genel Sekreteri Gökmen Ertaş, Fas‘ın Afrika kıtasının en güvenli ülkesi olduğunu belirterek Türk işadamlarına yatırım çağrısında bulundu.

Türk-Fas İşadamları Derneği (TÜFİAD) Genel Sekreteri Gökmen Ertaş, Fas‘ın Afrika kıtasının en güvenli ülkesi olduğunu belirterek Türk işadamlarına yatırım çağrısında bulundu. Ülkenin hızla gelişmekte olduğunu ifade eden Ertaş, "Fas‘ta özellikle emlak, inşaat, gıda, ev tekstili ve tarım gibi ana dallarda ciddi eksiklikler bulunuyor. Fas‘ta tam bir Özal dönemi yaşanıyor." dedi.

Türkiye-Fas Ticaret ve Yatırım Forumu, Balıkesir Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) ve TÜFİAD organizasyonunda dünyaca ünlü liman ve ticaret şehri Kazablanka‘da düzenlendi. Kenzi Tower Hotel‘deki foruma Türkiye‘nin Fas Ticaret Müşaviri Selami İncekara, Kazablanka Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ali Bouftass, GESİAD Sanayi Komisyonu Başkanı Emrah Şenel, TÜFİAD Genel Sekreteri Ertaş, Türk ve Faslı işadamları katıldı. Balıkesir‘in özel sektör temsilcilerinden oluşan 31 kişilik heyet, 8-11 Nisan 2011 arasındaki forumun ardından 163 Faslı işdamıyla toplam 300 iş görüşmesi yaptı ve toplam 1 milyon euroluk iş anlaşması imzaladı.

Forumda konuşan Genel Sekreter Ertaş, derneğin dört yıl önce Türk ve Faslı işadamlarına yardımcı olmak için kurulduğunu söyledi. Ertaş, "Fas ile Türkiye arasındaki ticaret işlem hacmi 1,3 milyar dolardır. Hedefimiz, bunu iki katına çıkarmak. Toplamda 140 üyemiz var, yüzde 80‘ini Faslılardan oluşuyor. GESİAD‘a üye işadamlarımızla görüşmeler çok verimli geçti. 163 Faslı işadamıyla 50 kadar iş anlaşması yapıldı." dedi.

‘KAZABLANKA TRAMVAY İHALESİNİ ALDIK‘

Derneğin faaliyetleri hakkında bilgiler veren Gökmen Ertaş, son yıllarda ciddi iş anlaşmaları yaptıklarını vurguladı. Bu kapsamda Kazablanka tramvay ihalesini aldıklarını vurgulayan TÜFİAD Genel Sekreteri, "Bunun yanında birçok firmamız da burada çok sayıda şube açtı. Türk işadamlarının, Afrika‘yı gündemlerine almasını istiyoruz. TUSKON kurulmadan önce Afrika ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi toplamda 250 milyon doları geçmiyordu ancak 5,5 yıl içinde 25 milyar doları buldu. Organizasyonlarımız devam edecek, işadamlarımızı buraya bekliyoruz. Fas‘ın sanayisi var ancak çok yeni. Yatırım için ciddi devlet teşvikleri bulunuyor. Örneğin 2006 yılında imzalanan Gümrük Ticaret Anlaşması gereği her yıl gümrük oranları yüzde 10 düşüyor. 2017 yılında bütün ürünlerdeki gümrük vergileri yüzde 0‘a düşecek ancak beş yıl sonra bu imkanları bulamayacağız. Pazar dolu olacak, rekabet gücü artacak. Rakiplerimiz olan özellikle Fransa, İspanya ve İtalya‘dan önce buraya gelip proje takibi ve fizilibilite çalışması yapmamız gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Ortadoğu ve bazı Afrika ülkelerinde meydana gelen halk ayaklanmalarına da değinen Genel Sekreter Ertaş, özellikle Kuzey Afrika coğrafyasındaki bütün ülkelerin aynı kefeye koyulmaması uyarısında bulundu: "Fas, bunlar arasında güvenilir ve sağlam bir ülkedir. Bbenzer bir problem çıkma ihtimali binde 2‘dir. Dolayısıyla iki ülke arasında vize de olmaması sayesinde iş sirkülasyonu hızlanacaktır. Ayrıca Fas Kralı 6. Muhammed, çok aktif bir lider. Halk tarafından çok seviliyor. Ülkede barışın sağlanması için aktif bir rol oynuyor. Yurtdışından gelecek yatırımcılara yardım için 40 şehirde yatırım ajansları kurdurdu."

‘TUSKON İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ‘

Kazablanka Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Bouftass ise iki ülke arasındaki ticarete katkılarından dolayı TUSKON‘a teşekkür etti. 2009 yılından beri işbirliği içinde olduklarını aktaran Bouftass, "Bu işbirliğiyle Türk ve Faslı işadamlarıyla karşılıklı güzel ilişkiler kurup yardımcı olmaya çalışıyoruz. 2006 yılında imzalanan serbest ticaret anşalmasından sonra iki ülke arasındaki ticari ilişkiler büyük bir ivme kazanmıştır." açıklamasında bulundu.

Fas Ticaret Müşaviri İncekara da iki ülke arasındaki ticaret konularında bilgiler verdi. Türk müteahhitlerin bugüne kadar Fas‘ta 2,2 milyar dolar tutarında proje üstlendiğini söyleyen İncekara, 1,2 milyar dolarlık kısmının başarıyla tamalandığını vurguladı: "Türk girişimcilerin faaliyetleri ticaretle sınırlı değil. İş yaptıkları bölgelerin refah seviyesini arttırmaları ortak hedefleridir. Türk firmaları, ihracat yaptıkları her ülke için aynı zamanda potansiyel yatırımcıdır."

‘FAS FIRSATLAR ÜLKESİ‘

GESİAD Sanayi Komisyonu Başkanı Şenel, görüşmelerin çok verimli olduğunu söyledi. İşadamlarının sektörü tanıması için çeşitli firmalara geziler yaptıklarını ifade eden Şenel, "Genel olarak işadamlarımız, beklentileri yüksek olarak buradan ayrıldı. İlişkilerimiz devam edecek. Fas, fırsatlar ülkesi. Buraya gelmeden bazı işadamlarımızın güvenlik konusunda ciddi endişeleri vardı. Fas, şu anda çok güvenli bir ülke. Fırsat olarak birçok sektör çok açık. Türkiye buradan 20 yıl ileride, dolayısıyla işadamları kendi sektörlerinde gerek yatırım gerekse ticari işbirliği anlamında çok fazla imkan bulacak." dedi.

GESİAD Genel Sekreteri Özkaya ise önümüzdeki günlerde yeni iş gezileri düzenleyeceklerini belirterek, Balıkesirli işadamlarına yeni ihracat kapıları açmak için çalışacaklarını söyledi.

Toplantının ardından Türk işadamları, dünyanın ikinci büyüğü olan Hasan–2 Camisi‘ni ziyaret etti. Ayrıca Fas‘ın turizm şehri Marakeş‘i de gezme imkanı buldular.