Türk İşadamlarından Avrasya Ülkelerine Ortak Yatırım Çağrısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, Avrasya ülkelerinin ortak yatırımlarını artırarak güçlü ekonomiler haline gelebileceğini belirtti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, Avrasya ülkelerinin ortak yatırımlarını artırarak güçlü ekonomiler haline gelebileceğini belirtti. Tarihi İpek Yolu‘nun etkin hale getirilmesini talep eden Küçük, bu perspektif ile Avrasya ülkelerinin her sektörde somut güç birlikleri geliştirebileceğini vurguladı.

Marmara Grubu Vakfı tarafından tertip edilen 14. Avrasya Ekonomi Zirvesi, 3 cumhurbaşkanı ve 9 eski cumhurbaşkanı katılımı ile çalışmalarına başladı.

Avrupa ve Asya ülkelerinden çok sayıda bakanın konuk olduğu zirveye 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TOBB Başkan Vekili ve İSO Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu katıldı.

Uluslararası kurumların da izlediği 14. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde söz alan TOBB Başkan Vekili ve İSO Başkanı Tanıl Küçük, organizasyonun önemine değindi.

Avrasya bölgesinin tarihten bu yana siyasetin ve ekonominin odağında yer aldığını anlatan Küçük, "Malum İpek Yolu gibi önemli ticari faaliyetler bu topraklarda hayat buldu. 25 milyon metrekareye yayılan Avrasya‘da 400 milyon insan yer alıyor. Maden yatakları ve petrol kaynakları bol olan bölgenin ekonomik olarak ilerlemesi kanımızca özel sektöre bağlıdır." ifadelerini kullandı.

Avrasya ülkelerine ticaret ve sanayi odalarının güçlendirmelerini öneren Küçük, Türkiye‘nin bu anlamda iyi bir örnek olduğunun altını çizdi.

Ülkeler arası güç birliklerinin artırılmasını isteyen Tanıl Küçük, “Kara nakliyatının ilerlemesi adına tarihi İpek Yolu etkin hale getirilmeli. Kuşkusuz bu adım bölge ekonomisi için önemli bir hamle olacaktır. Çin ve Avrupa ekonomilerini bağlayacak İpek Yolu perspektifi ile nakliye dâhil her sektörde somut ortaklıkların ileri taşınması mümkün olacaktır." dedi.

Orta ve uzun vadede Avrasya‘nın iyi bir yere geleceğini vurgulayan TOBB Başkan Vekili ve İSO Başkanı, sözlerine şöyle devam etti:

"Gelinen aşamada 5 büyük kara gümrük kapısının modernizasyonu tamamlandı. 7 kapıda da faaliyetler devam ediyor. İşlem süresi bu kapılarda yarı yarıya kısaldı. Bu kamu ve özel sektörün en başarılı uygulamalarındandır. Ticaret hacminin artırılması adına önemli bir model sunmaktadır. Bunun yanında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Avrasya ülkelerinin ticari faalieyetlerini artması adına çalışmalar yürütüyor. Gayretlerimizi orta ve uzun vadeli stratejiye dayandırmamız halinde bölge istenilen yere gelecektir. Ortak yatırımlarımızı artırarak Avrasya‘da güçlü ekonomiler kurabilir barış ve istirarın hâkim olduğu bölge yaratabiliriz. Barış ve istikrar altındaki Avrasya hepimizin geleceğinin teminatıdır."

Türkiye‘nin hayranlık veren bir değişimden geçtiğini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise "Siyasi istikrar ve buna bağlı ekonomik gelişme ülkemizi bugünlere taşıdı. Bugün dünyada 16‘ncı, Avrupa‘da da 6‘ncı büyük ekonomiyiz. İhracatımız ise 114 milyar doları buldu." diye konuştu.

Türkiye‘nin pek çok ülke tarafından rol model olarak görüldüğünü aktaran Büyükekşi, şunları kaydetti:

"1 trilyon dolara varan ekonomimiz gururumuz. Ama daha iyisini planlıyoruz. 8,9 büyüme ile Avrupa‘da birinciyiz. 2023 itibari ile 500 milyar dolar ihracat, 1,1 trilyon dolar ticaret hacmi hedefliyoruz. Dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almak adına teknolojik dönüşümü tamamlamayı, üretim teknolojilerine hakim olmayı öngörüyoruz. Bunun için moda, marka ve Ar-Ge ile inovasyon faaliyetlerine odaklanacağız. Üretim ve ihracatta katma değer artışını mümkün kılacağız. Bu konuda atacağımız adımlarla ekonomik gücümüzü artıracağız. Diğer taraftan Türkiye‘nin gelişimi adına bölgesi de huzurlu olmalıdır. Sınırlarımızda barış ortamı hâkim olmalı. Şu kati ki savaş açlık ve felaket getirir. Barış ise refah getirir, dış ticareti artırır.”

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da 14. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin yararlarına işaret ederken, şu değerlendirmelerde bulundu:

"50‘den fazla ülkeden pek çok zevatın bulunduğu organizasyonda sadece fikir teatileri yapılmıyor. Aynı zamanda ortak bir vizyon oluşturuluyor. Malum dünya son senelerde önemli bir değişim geçiriyor. Böyle çalkantılı zamanlarda kıymetli insanların, bölgelerinde ve ülkelerinde itibarlı insanların bir araya gelmeleri önemli. MENA yani Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde toplumsal hareketleri görüyoruz. Bu hareketlerin tüm dünya için, gelişmekte olan ülkelerin yöneticileri için önemli iletiler içerdiğine kanaat getiriyorum. Bu minvalde iletileri doğru okuyup, sonuçları doğru uygulamamazı gerekiyor."

Son 10 senede Türkiye‘nin köklü bir değişimden geçtiğini vurgulayan Yalçıntaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ülke olarak bu zaman diliminde önemli yapısal reformları hayata geçirdik. Ekonomi ve siyasette önemli aşamalar aldık. Demokratik standartları artıran reformlar yaptık. Bilindiği gibi halen yeni anayasa faaliyetlerimiz devam ediyor. 10 sene içerisinde Türkiye ortalama yüzde 7 büyüme yakaladı. 2010‘da yüzde 8,9 büyüdü. Bunun en önemli sebeplerden biri kuşkusuz ekonomik ve siyasi alanda yapılan reformlardır. Zenginleşmek, refah seviyemizi artırmak istiyorsak o toplumun sesine kulak vermeli, fert fert bireylerin önünü açmalıyız. Umut ediyorum Türkiye olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika‘dan gelen iletileri alıp doğru okuyarak toplumumuzun geleceğine iyi bir biçimde yön vereceğiz."

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Artık Türkiye turizmde karar verenlerin diktasından kurtulmuş, karar veren ülke konumuna gelmiştir. Avrupa Birliği ülkelerinin vizeler konusunda daha ölçülü olmasını diliyorum. Aksi takdirde Türkiye ileride 30 bin dolar milli geliri aşınca birlik ülkelerine vize koyabilir. Bizi buna mecbur etmesinler. Vizeler ya da geliş-gidişler hususunda esnek olunabilir."dedi.

14. AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ

14. Avrasya Ekonomi Zirvesi‘ne Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topı, Gagavuzya Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov iştirak etti.

Zirve eski cumhurbaşkanları Zhelyu Zhelev, Petar Stoyanov (Bulgaristan), Arnold Rüteel, Fatmir Sejdıu (Kosova), Ion Ilıescu, Emil Constantınescu (Romanya), Pusalmaa Ochırbat ile Natsagiin Bagabandi (Moğolistan) tarafından dikkatle takip edildi.

Renkli görüntülere de sahne olan organizasyonda Gagavuzya Cumhurbaşkanı Formuzal, ülkesinden getirdiği bir fıçı balı Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver’e takdim etti. Baldan tadan Suver, Mihail Formuzal’e ikramından dolayı teşekkür etti.