Gabb‘dan İki Günlük ‘Toplumsal Cinsiyet‘ Eğitimi

Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) tarafından belediyelerde kurulan Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu üyelerine 2 günlük ‘Toplumsal Cinsiyet Eğitimi‘ verilmeye başlandı.

Gabb‘dan İki Günlük ‘Toplumsal Cinsiyet‘ Eğitimi
Van Belediyesi Meclis Salonu‘nda yapılan eğitimin ilk dersi GABB Eğitim Uzmanı Ayşe Kısmet tarafından verildi. Kısmet, "Toplumsal Cinsiyet", "Ulusal ve Uluslar arası Belgelerde Kadın-Erkek Eşitliği" ve "İşyerinde Cinsel Taciz ve Mobbing" konusunu irdelerken, Van Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (VAKASUM) Sorumlusu Sosyolog Ceyhan Timur ise "Toplumsal Cinsiyet" eğitimi verdi.

Kadın-erkek eşitsizliğinin toplumsal bir eşitsizlik olduğunu anlatan Timur, cinsiyetçiliğin ise bir cinsin öteki cins üzerindeki tahakkümü olduğunu vurguladı. Biyolojik cinsiyetin anne karnında oluştuğunu, bu özelliklerin kadın ve erkek arasında bir eşitsizliği değil, sadece bir cinsiyet farkı oluştuğunu söyleyen Timur, toplumsal cinsiyetin bağlayıcı değil, ancak kaçınılmaz olduğunu ve değişebileceğini belirtti.

Toplumsal cinsiyet rollerinin çocuğa aktarıldığı, örgütlendiği ilk kurumun aile olduğunu söyleyen Timur, "Çocuklar, cinsiyetlerine uygun oyuncaklarla oynarken, gelecekteki kültürel rollerine de hazırlanmış olurlar. Erkek; zeki, mantıklı, yönetici, evi geçindiren, güçlü, sorumluluk sahibi, uyanık, koruyucu, aile reisi, soyun devam ettiricisi, bilim ve teknolojiye ilgi duyan, rekabetçi, yurtsever, komutan, savaşçı olarak nitelendirilirken, kadının ise duygusal, ayrıntıcı, yardımsever, barışçı, hayalperest, iyi bir eş ve anne, namuslu, fedakar, sabırlı, korunmaya muhtaç, dedikoducu, entrikacı olarak tanımlanır" diye konuştu.

Kaynak: İHA