Güney Koreli Bakandan Japonya İle Tartışmalı Adaya Ziyaret

Güney Kore Hususi İşler Bakanı Lee Jae-oh, Japonya ile aralarında gerginliğe sebep olan Dok-do Adası’nı yarın ziyaret edecek.

Güney Kore Hususi İşler Bakanı Lee Jae-oh, Japonya ile aralarında gerginliğe sebep olan Dok-do Adası’nı yarın ziyaret edecek.

Japonca adı Takeshima olan Dok-do Adası, 1965 yılında Japonya ve Güney Kore arasında diplomatik ilişkilerin başlamasından beri tartışma konusu. Yeni öğretim yılı için hazırlanan ders kitaplarında, Dok-do Adası‘nın Japonya‘nın ait olduğunu yazan Japon ders kitaplarının artması ile, iki komşu ülkenin tekrar gündemine oturan adaya, yarın Güney Kore Hususi İşler Bakanı Lee Jae-oh ziyarette bulanacak.

Bakan Lee, bugün yaptığı açıklamada “Hükümetimiz olarak adanın nezdimizdeki değerini göstermek gibi bir sorumluluğumuz var. Yapacağım bu ziyaret Dok-do’nun Güney Kore’nin bir parçası olduğunu tekrar ispat edecektir.” diye konuştu.

Bakan Lee’nin yaptığı bu ziyaret aslında Güney Kore tarafından yapılmış ikinci üst düzey ziyaret olmuş olacak. Geçen Nisan 1’de Güney Kore Eğitim ve Teknoloji Bakanı Lee Joo-ho adaya ziyarette bulunmuş, “Yer ve Gök iki kez yer değiştirse de Dok-do bizim toprağımızdır diyen Devlet Başkanımıza sonuna kadar katılıyorum. Yakında adaya kurmayı düşündüğümüz rasathane sayesinde, artık Japon Denizi’nde meydana gelebilecek deprem ve tsunamiler üzerine araştırma yapacağız. ” diye açıklama yapmıştı.

GÜNEY KORELİ BAŞBAKAN “ADADA POLİSLERİMİZİN OLMASI ŞU AN YETERLİ!”

Dok-do Adası tartışmasının yoğunlaşması ile ortaya atılan adaya asker gönderme görüşlerine son noktayı Güney Kore Başbakanı Kim Hwang-shik koydu. Özellikle iktidar partiden gelen bu tür tekliflere Başbakan Kim, “Asker göndermek öyle basit bir mesele değil. Zaten orada güvenlik güçlerimiz görevlendirilmiş durumdalar. Adada polislerimizin olması şu an yeterli. Asker göndereceksek bile oturup değenlendirmesini iyi yapmamız lazım.” diye karşılık verdi.