Giresun Ziraat Odası‘ndan Fındık Üreticilerine İlaçlama Uyarısı

Giresun Ziraat Odası (GZO) fındık üreticilerini, nisan ayında fındık tarımında zararlılarla mücadele etmeleri hususunda uyardı.

Giresun Ziraat Odası (GZO) fındık üreticilerini, nisan ayında fındık tarımında zararlılarla mücadele etmeleri hususunda uyardı.

Odadan yapılan yazılı açıklamada, fındık dallarının yeşermeye, bahçelerin de yemyeşil bir örtüye bürünmeye başladığına dikkat çekildi. Fındık çotanaklarının da bu aydan itibaren belirmeye başladığı kaydedilen açıklamada, bu ay içinde zararlılarla mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.

Nisan ayının genelde fındık bahçelerinde fındık kozalak akarı ile ilaçlı mücadelenin yapılabildiği bir ay olduğu hatırlatılan açıklamada, "Ocak başına ortalama 30 kozalak var ise yeni sürgünlerde dipten itibaren üçüncü yaprak geriye devriliyorsa, derhal ilaçlanmaya başlanmalıdır. Böylece fındık filiz güvesi ile de mücadele edilmiş olur. Çünkü fındık filiz güveleri de kışı kozalakların içinde geçirirler ve ilkbaharda yeni gelişen tomurcuklarla sürgünlerde galeri açarak kurumalarına neden olurlar. İlaçlama 15 gün sonra tekrarlanırsa daha iyi sonuç alınır. İlaç atılan bahçelere 30 gün süre ile hayvan sokulmamalıdır." denildi.

    "Son yıllarda özellikle urlu ve şekilsiz iç fındık zarar şekliyle tanınan ve halk arasında pis kokulu böcek olarak bilinen fındık yeşil kokarcası zararının yoğun olduğu bahçelerde kışlamış erginlere karşı İlaçlı mücadele nisan ayının ikinci yarısında yapılır." uyarısının yapıldığı açıklamada, "Sabahın erken saatlerinde 10 ocak silkelenmeli ve en az 1 kışlamış ergin düşerse ilaçlama dekara 8-10 litre su atılarak yapılmalıdır. Azotlu gübreleme geçmişse, bu ay içinde de kullanılabilir. Unutulmamalıdır ki, doğan fındığı dalda tutmak ve onu beslemek insanların elindedir. Zirai mücadelede başarı; hedef zararlıya etkili ilacın önerilen dozda ve zamanda kullanılmasıyla mümkündür." uyarılarına yer verildi.