Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Karaçam: Torba Yasa Af Değil, Fırsattır

Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Karaçam, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6111 sayılı ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’unun af olmadığını büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Karaçam, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6111 sayılı ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’unun af olmadığını büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Karaçam, "6111 sayılı kanuna göre, vergi borcu aslına oranının TEFE/TÜFE uygulaması ile hesaplanan borçlarını ödeyen mükelleflerin; gecikme faizi ve gecikme zammı ile vergi aslına bağlı olan cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçiliyor." dedi.

Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası’nda yeni yasal düzenleme ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Karaçam, Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanı Osman Özbakır, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can’ın yanı sıra sayıda esnaf katıldı.

Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Karaçam, 6111 sayılı kanuna göre, vergi borcu aslına oranının TEFE/TÜFE uygulaması ile hesaplanan borçlarını ödeyen mükelleflerin; gecikme faizi ve gecikme zammı ile vergi aslına bağlı olan cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçileceğini söyledi. Torba Yasası‘nın birikmiş borçların enflasyon oranında güncellenerek, faizinin ve cezalarının silindiğini, inceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için kanundan yararlanılarak ödeme imkanının getirildiğini anlatan Karaçam, böylece gelecekteki ihtilafların önlenmesinin sağlanacağını kaydetti.

YAPILANDIRILAN BORÇLAR TAKSİTLE ÖDENEBİLİR

Bütün yapılandırılan borçların taksitle ödenebileceğini belirten Karaçam, vergi dairelerine vergi, resim harç ve bunlara ilişkin cezalar ile gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları, vergi dairelerince takip edilen vergi dışındaki diğer amme alacakları ve bazı idari para alacakları için vergi dairelerine başvuruların yapılabilineceğini ifade etti.

Trafik idari para cezası, karayolu taşıma idari para cezası, otoyol köprülerden ihlali geçiş idari para cezaları, askerlik para cezaları, seçim para cezaları ve nüfus para cezalarının kanun kapsamına alınacağını kaydeden Karaçam, 120 lira altındaki idari para cezası borcu bulunanların kanundan yararlanmak için hiçbir başvuruda bulunmalarına gerek olmayacağı, işlemlerin idare tarafından sonuçlandırılacağını söyledi. Yapılandırma borçlarının Gelir İdaresi Başkanlığı‘nın www.gib.gov.tr internet sayfasından kredi kartı ile ödenebilmesi kolaylığının sağlandığını belirten Karaçam, başvuruların borçluların bağlı oldukları vergi dairelerine 2 Mayıs 2011 tarihi mesai bitimi saatine kadar yapılacağını aktardı.

Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Karaçam, dava konularında ihtilaf kanunun yayımlandığı tarih itibari ile mahkemede ise, alacak asıllarının yüzde 50‘si, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine güncelleme oranı (TEFE/TÜFE) oranı esas alınarak hesaplanacak tutar, alacak aslına bağlı olmayan vergi cezalarının yüzde 25‘nin tahsil edileceğini söyledi.