Barış Terkoğlu Hakim Karşısına Çıktı

Ergenekon soruşturması kapsamında geçtiğimiz günlerde tutuklanan Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, yaptığı bir haber nedeniyle hakkında açılan dava kapsamında hakim karşısına çıktı.

Barış Terkoğlu ve Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Giray Tekin Öz‘ün "terörle mücadelede görev almış kişileri terör örgütlerine hedef göstermek" suçundan yargılandıkları davaya başlandı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülen duruşmada Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Terkoğlu ve Giray Tekin Öz hazır bulundu. Dava konusu haberde ismi geçen Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, duruşmada yer almadı. Yılmazabdurrahmanoğlu‘nun katılmaması üzerine mahkemeye üye

hakimlerden Mehmet Karababa başkanlık etti. Barış Terkoğlu, savunması sırasında sık sık Ergenekon soruşturması kapsamında tutukluluğuna değinmesi üzerine mahkeme başkanı tarafından dava konusuna ilişlin savunma yapması için uyarıldı. Karababa‘nın bu konuda Terkoğlu‘nu sık sık uyarması, duruşmada hazır bulunan Terkoğlu‘nun avukatlarıyla mahkeme başkanı arasında tartışma yaşanmasına neden oldu.

Duruşmada söz alan Giray Tekin Öz, "Haber Odatv‘de yayınlandıktan sonra haber değeri gördüm ve gazetede yayınladım. Kimseyi hedef göstermek gibi bir kastım yok" dedi.

Daha sonra söz alan Terkoğlu, 5 Ekim 2009 tarihinde yayınlanan "bu fotoğraflar olay yaratacak" başlıklı haberin, İstanbul Emniyeti‘nin, Beşiktaş‘taki İstanbul Adliyesi‘nde görev yapan savcı ve hakimlere Ergenekon davasının başlamasına kısa bir süre kala verdiği iftar yemeğine ilişkin olduğunu söyledi. Terkoğlu, savunmasına şöyle devam etti;

"Ergenekon davasının başlamasına sayılı günler kala İstanbul Emniyeti tarafından, adliyede görev yapan hakim ve savcılara iftar yemeği verildi. Bunda haber değeri gördük ve yayınladık. Bu haberden dolayı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Odatv‘ye ödül verdi. Ergenekon davası kamuoyunu uzun süreden beri meşgul ediyor. Ondan dolayı bu buluşma kamuoyu nezdinde haber değerindedir. Haberde hiçbir hakim veya savcıyı hedef gösterecek, küçük düşürecek tek bir satır bile yoktur. Söz konusu iftardan önce boğaz turu

yapılmış ve Kandilli‘de kamuya açık bir yerde yemek yenmiştir. Fotoğraflar emniyet istihbaratı tarafından çekilmiş ve bir CD‘de yer almıştır. Biz, Basın Yasası‘ndan değil ‘terörden‘ yargılanıyoruz."

"BİLGİSAYARDA BELGE BULUNDUĞUNDA NEREDEN GELDİĞİ SORULMUYOR, TAKİP EDİLMİYOR"

Terkoğlu‘nun savunması sırasında, "18 Şubat tarihinde sizin mahkemeniz tarafından tutuklandım. Savcılık, emniyetin hazırladığı soruları sormakta" demesi üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Karababa, "Burayı propaganda yerine çevirme" şeklinde uyardı. Terkoğlu da, "Polis, hakim, savcı birbirinden ayrılmaz ise savcı polisi, hakimde savcıyı frenlemez. Bu durum kamuoyu vicdanını zedeler. Ben öyle bir yemeğin yanlış olduğunu düşündüğüm için haber yaptım. Savcının soracağı sorular bir gün evvelden bazı basın

kuruluşlarına servis ediliyor. Hakim, savcı, polis birbirlerine bu kadar yakın olursa belge sızmalarını birbirlerine sormazlar. Bu haber çağdaş bir ülkede yapılsaydı yargılama konusu olmazdı" dedi.

"Bilgisayarda belge bulunduğunda nereden geldiği sorulmuyor" diyerek yeniden Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanmasına değinen Terkoğlu, "Maille mi geldi, başkası mı kaydetti bunlar takip edilmiyor. Eğer bir esrar veya silah yakalansa ‘nereden gelse, kim koydu‘ şeklinde üstüne gidilirdi. Beni mahkemenizdeki bir üye hakim tutukladı" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Karababa, Terkoğlu‘nu uyararak, duruşma tutanağına, "Başka suçtan tutuklu olduğunu, kendisini tutuklayan kişinin üye hakim Mehmet

Erdoğan olduğu konularına girmesi üzerine Terkoğlu uyarılarak, dava konusuna dönmesi istenmiştir" ifadelerini geçirdi.

"Son dönemde savcılar hangi gazeteci hakkında tutuklama talep ederse, taleplerin mahkemece yerinde görüldüğünü görüyorum" diyen Terkoğlu‘nun, hakim ve savcıların etik değerleri üzerine konuşması üzerine de araya giren Mahkeme Başkanı Karababa, "Hakim ve savcılarla ilgili etik kuralları senden dinleyemeyiz. Kuralları sen koymayacaksın. Hakim ve savcılar nasıl oturup kalkacaklarını senden öğrenecek değiller" şeklinde uyardı.

Barış Terkoğlu savunmasına şöyle devam etti;

"Beşiktaş‘taki İstanbul Adliyesi‘ndeki hakim ve savcılarla ilgili yaptığım haberden dolayı aynı adliyedeki hakimler tarafından yargılanmamı etik görmüyorum. Haberde yargılama konusu olacak ibare yoktur. Sanıkların hakları korunmadan, devlet üniforması giymiş kişilerin haklarının korunmasına öncelik verilmesini doğru bulmuyorum."

MAHKEME BAŞKANI: "HAKİM VE SAVCILARIN UYUŞTURUCU AVUKATLARIYLA OTURUP, YEMEK YEMESİ SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Mahkeme Başkanı Mehmet Karababa, Terkoğlu‘na, "Haberde yer alan yorumların yayınlanmasına kim karar veriyor. Tüm yorumlar yayınlanıyor mu?" diye sordu. Terkoyar yemeği verildi. Bunda haber değeri gördük ve yağlu ise, "Hayır, tüm yorumlar yayınlanmıyor. Haberde yer alan yorumlarla ben ilgilenmiyorum. Yaptığım habere ilişkin yapılan olumlu ve olumsuz yorumları daha sonra gördüm. Ben, Cumhurbaşkanımız bir habere ilişkin yapılan yoruma ilişkin yorumu yapan kişiye dava açmıştır. Haberi yapanın yorumla ilgisi

yoktur" dedi.

Duruşmada daha sonra Terkoğlu‘nun avukatları Hüseyin Ersöz ve Tugay Tokbaş söz alarak, müvekkillerinin gazeteci olduğuna değindiler. Avukat Tokbaş‘ın, "Hakim ve savcıların, avukatlarla yemek yemesi nasıl doğru bulunmazsa, emniyet güçleriyle ve hakim-savcıların birbirleriyle yemek yemesi doğru değildir" ifadelerinin Mahkeme Başkanı tarafından yanlış anlaşılması üzerine duruşma salonunda kısa süreli tartışma yaşandı.

Mahkeme Başkanı Karababa‘nın "Amerika‘da savcı sadece itham eder, biz de savcı lehe olan delilleri de toplar. Hakim ve savcıların uyuşturucu avukatlarıyla oturup, yemek yemesi söz konusu olamaz" sözleri üzer ine duruşmada hazır bulunan avukatlar ayağa kalkarak Karababa‘ya, "Uyuşturucu avukatı, şu avukatı, bu avukatı şeklinde bir tanımlama yapamazsınız. Mesleğimizle ilgili konuşamazsınız" diyerek tepki gösterdi.

Avukat Tokbaş‘ın sözlerini açıklaması üzerine Karababa, kendisinin yanlış anladığını belirterek cumhuriyet savcısından davaya ilişkin görüşünü sordu. Duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç, "Esas hakkındaki mütalaamızı hazırlamak üzere dosyanın tarafımıza gönderilmesini talep ediyoruz" dedi.

Mahkeme heyeti, verdiği ara kararın ardından esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması amacıyla dosyanın cumhuriyet savcısına gönderilmesi için duruşmayı erteledi.

Duruşmanın ardından elleri önden kelepçeli halde jandarmalar eşliğinde adliyeden çıkartılan Barış Terkoğlu‘nun cezaevi aracına bindirilirken basın mensuplarına el salladığı görüldü.

Kaynak: İHA