Obama faturayı Kaddafi'ye kesti

ABD Başkanı Barack Obama, Libya'da yaşanan iç çatışmaların ardından düğmeye bastı ve artan şiddete karşılık NATO'yla birlikte askeri müdahale seçeneğini gündeme getirdi. Bir başka seçenek ise isyancılara silah desteği yapılması...

Obama faturayı Kaddafi'ye kesti
Beyaz Saray’da konuşan Obama, “Kaddafi hükümetinin uyguladığı vahşet kabul edilemez” derken, “Libya’da yaşanan şiddetten dolayı Kaddafi rejiminin sorumlu tutulacağını” ifade etti.

Diğer yandan İngiltere ve Fransa, belirli şartlar altında Libya’da uçuşa yasak bölge oluşturulması yönündeki planlarının taslağını Birleşmiş Milletler’e (BM) sunmaya hazırlanıyor. İngiltere, BM’ye sunulacak taslağın, sivillerin bombalara hedef olmasının önlenmesi kapsamında Rusya’nın vetosuna uğramayacağını umut ediyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, oluşturulacak uçuşa yasak bölgenin Kuzey Afrika ülkeleri tarafından desteklenmesi, aynı zamanda yasal zemine dayanması gerektiğini ifade etti.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN DESTEK

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri, Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi çağrısında bulundu.

KİK dışişleri bakanlarının, Abu Dabi'de yaptığı toplantının ardından yayımlanan açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi'ne, uçuşa yasak bölge ilan edilmesi yoluyla da olmak üzere, Libya halkını koruması çağrısında bulundukları" belirtildi.

Körfez ülkeleri dışişleri bakanları ayrıca, Libya'daki durumu görüşmek üzere Arap Birliği'nin acilen toplanması çağrısında bulundu.

Diğer yandan BM öncülüğünde Libya’nın hava sahasında oluşturulması düşünülen uçuşa yasak bölgeyi, ABD’li Senatörler John Kerry ve John McCain de destekledi. Batı, Libyalı isyancıların askeri destek almadıkları sürece Kaddafi güçlerine karşı direnemeyeceklerini düşünüyor.

MÜDAHALE ETMEK ZORUNDA KALABİLİR

BM ve NATO’daki ABD’li yetkililer ise, siber savaştan, isyancılara silah yardımı yapılmasına kadar birçok seçenek üzerinde değerlendirmeler yapıyor. Bu seçenekler, Cumhuriyetçiler Parti’nin bazı üyeleri tarafından da destek görüyor.

Obama, Kaddafi’nin elini güçlendirme riski bulunduğu için, ABD’nin Libya’ya yönelik olası askeri müdahalesine sıcak bakmıyor. Ancak sivil kayıpların ve ülkedeki krizin artması durumunda, Obama’nın askeri müdahale seçeneğini kullanmaktan başka seçeceği kalmayacağı öne sürülüyor.

Kaddafi güçlerinin ve isyancıların birbirine üstünlük sağlayamadığı bir durumda, ABD’nin Kaddafi’ye müdahale etmek konusunda geç kalacağı ve çok önemli bir fırsatı değerlendiremeyeceği öne sürülüyor.

NATO liderleri, Libya’ya yönelik seçenekleri değerlendirmek için Perşembe günü bir araya gelecek. Avrupa Birliği (AB) ise Cuma günü aynı konu üzerinde görüşmeler başlatacak.