Çağlayan, Etiyopya Ve Tanzanya‘Ya Gidiyor

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında 100’e yakın işadamı 8-11 Mart 2011 tarihleri arasında Etiyopya ve Tanzanya’ya gidiyor.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında 100’e yakın işadamı 8-11 Mart 2011 tarihleri arasında Etiyopya ve Tanzanya’ya gidiyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) organizasyonuyla düzenlenen program kapsamında Bakan Çağlayan, Etiyopya ve Tanzanya‘nın gerek devlet başkanları gerekse başbakan ve bakanlarıyla bir araya gelecek.

Çağlayan, 8-10 Mart 2011 tarihlerinde bulunacağı Etiyopya’da, Devlet Başkanı Girma Wolde Giorgis ile Başbakan Meles Zenawi tarafından kabul edilecek. Ardından Finans ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Sufian Ahmed, Ticaret Bakanı Abdurrahman Sheikh Mohamed, Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanı Tefera Deribew, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Diriba Kuma, Kentsel Kalkınma ve İnşa Bakanı Mekuria Haile ile ikili görüşmelerde bulunacak.

Bakan Çağlayan, ayrıca 9 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirilecek Türkiye-Etiyopya İş Forumuna katılacak.

Konuya dair Devlet Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘‘Etiyopya ile 2003 yılında 70 milyon dolar toplam ticaret hacmimiz 2010 yılı sonunda 215 milyon doları aştı. İkili ticaretimizin yüzde 80’ini ülkemizin Etiyopya’ya yaptığı ihracat oluşturmaktadır.

Ziyaret sırasında iki ülke arasında artan ticari ilişkilerin çeşitlendirilmesi ve müteahhitlik ve müşavirlik projelerine yönelik eylem planlarına ilişkin Mutabakat Zaptı imzalanması öngörülmektedir. Yaklaşık 83 milyonluk nüfusu ile Etiyopya, Nijerya’dan sonra Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi konumundadır. Etiyopya’da 1990’lı yılların başından itibaren serbest pazar ekonomisine dayalı stratejiler izlenmeye başlanmış ve yapısal reformların uygulanmasına öncelik verilmiştir. Hükümet yollar, elektrik santralleri ve telekomünikasyon gibi alanlarda ülkenin altyapısını geliştirmek amacıyla yoğun bir yatırım sürecine girmiştir.

Son kalkınma planına göre Etiyopya ekonomisinin yıllık ortalama minimum yüzde 11 ve maksimum yüzde 14,9 oranında gelişme göstermesi beklenmekte olup tarım sektörünün ekonominin lokomotif sektörü olmaya devam edeceği ve 2015 yılına kadar tarım sektörünün yıllık ortalama minimum yüzde 8 ve maksimum yüzde 14,5 oranında gelişme göstermesi hedeflenmektedir.‘‘

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı çerçevesinde Etiyopya ziyaretinin hemen ardından 10-11 Mart 2011 tarihleri arasında Tanzanya’ya gidecek.

Bakan Çağlayan, Tanzanya’da bulunduğu süre içerisinde Devlet Başkanı Jakaya Kıkwete ile Başbakan Mizengo Pinda tarafından kabul edilecek. Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Bernard Membe, Tarım, Gıda Güvenliği ve İşbirliği Bakanı Jumanne Maghembe, Enerji ve Mineral Kaynaklar Bakanı William Ngeleja, Finans ve Ekonomik İşler Bakanı Mustafa Mkulo, Sanayi, Ticaret ve Pazarlama Bakanı Cyril Chami ile Toprak, İskan ve Konut Geliştirme Bakanı Anna Tibaijuka tarafından ağırlanacak.

Çağlayan, ayrıca 11 Mart 2011 tarihindeki Türkiye-Tanzanya İş Forumuna katılarak açılış konuşmasını yapacak.

Bakanlık açıklamasında Tanzanya ile ticaret konusunda ise şunlar kaydedildi:

‘‘Tanzanya ile 2003 yılında 10 milyon dolar seviyelerindeki toplam ticaret hacmimiz 2010 yılı sonunda 104 milyon doları aştı. İkili ticaretimizin yüzde 80’inden fazlasını ülkemizin Tanzanya’ya gerçekleştirdiği ihracat oluşturmaktadır. Ziyaret sırasında iki ülke arasında artan ticari ilişkilerin çeşitlendirilmesi ve müteahhitlik ve müşavirlik projelerine yönelik eylem planlarına ilişkin Mutabakat Zaptı imzalanması öngörülmektedir.

Türk firmalarının Tanzanya’ya yönelmesinde 2009 yılı Mayıs ayında Darüsselam Büyükelçiliğimizin yeniden faaliyete geçmesi, 2010 yılı Şubat ayında Tanzanya Devlet Başkanı Jakaya Kikwete’nin beraberindeki 50 kadar Tanzanyalı işadamı ile birlikte ülkemizi ziyareti ve 2010 yılı Haziran ayında THY’nin İstanbul-Darüsselam uçuşlarını başlatması önemli faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca, Tanzanya ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi kapsamında 2011 yılı içerisinde Darüsselam’a bir Ticaret Müşaviri atanması planlanmaktadır. Tanzanya, 947 bin 300 kilometrekare yüzölçümü ve 45 milyona yaklaşan nüfusu ile Doğu Afrika bölgesinin en büyük ülkesidir. Ülke ekonomisinin 2011 ve 2012 yıllarında ortalama yüzde 7 oranında büyümesi tahmin edilmektedir. Madencilik (altın, elmas ve tanzanit üretimi), turizm ve tarım ekonominin en önemli sektörlerini oluşturmaktadır. Tanzanya, Doğu Afrika Topluluğu üyesidir. Doğu Afrika Topluluğu (EAC); Tanzanya, Kenya, Uganda, Ruanda ve Burundi’nin üye olduğu ve genel merkezi Tanzanya’nın Arusha kentinde bulunan bölgesel bir Hükümetler arası örgüttür. EAC ülkeleri, 2005 yılında gümrük birliği uygulamasına geçmiş, 20 Kasım 2009 tarihinde ise, 1 Temmuz 2010 tarihinde yürürlüğe giren Ortak Pazar Protokolünü imzalamıştır. Ülkemizin adı geçen Topluluk ile Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinin başlatılması yönünde çalışmaları devam etmektedir. Ülkemizin 2003 yılında başlattığı Afrika Stratejisi olumlu sonuçlarını vermiş ve Türkiye bir yandan, Afrika’daki yoksulluğu gidermeye katkıda bulunurken, diğer taraftan kıta ülkeleri ile siyasi ve ekonomik işbirliğini geliştirebilmeyi başarabilmiştir. 2003 yılında Afrika kıtası ile 5,4 milyar dolar olan ticaret hacmimiz yaklaşık üç kat artarak 2010 yılında 15,7 milyar dolara ulaşmıştır. Aynı dönemde Afrika kıtasına yönelik ihracatımız 2,1 milyar dolardan 9 milyar dolara yükselmiş; ithalatımız ise 3,3 milyar dolardan 6 milyar dolara yaklaşmıştır. 2010 yılında tüm dünya üzerinde 67 ülkeye ihracatımızda rekor kırılmış olup, bu ülkelerin 19 tanesi Tanzanya’nın da yer aldığı Afrika ülkeleridir. (Libya, Moritanya, Burkina Faso, Gine-Bissau, Gine, Sierra Leone, Benin, Ekvator Ginesi, Kongo, Burundi, Uganda, Tanzanya, Mozambik, Madagaskar, Zambiya, Malavi, Namibya, Ruanda, Orta Afrika Cumhuriyeti)‘‘