Cizre Bölgesinde Modern Tarıma Yönelik Yeni Proje

Cizre‘de uygulanan tarımsal proje ile yörede uygulanan ilkel tarım metodlarının terk edilmesi hedefleniyor. Proje, bütün köylerde ön etüd çalışması ile uygulanıyor.

Cizre‘de uygulanan tarımsal proje ile yörede uygulanan ilkel tarım metodlarının terk edilmesi hedefleniyor. Proje, bütün köylerde ön etüd çalışması ile uygulanıyor.

İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından finanse edilen “Modern Tarım, Toprağı Tanımakla Başlar Projesi” Cizre İlçe Tarım Müdürlüğü‘nce yürütülüyor.

Projenin koordinatörlüğünü Ziraat Mühendisi Mehmet Mürşid Munis’in yaptığı proje, üç kişilik bir ekiple yürütülüyor. Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Koordinatör Murşid Munis, projenin temel amacının; yörede uygulanan ilkel tarım metodundan modern tarıma geçişinin sağlanması için öncelikle toprağın topografik yapısı ve iklimsel yönleri ile iyice tanımlanmasının sağlanması olduğunu belirtti. Bu vesile ile bütün köylerde bir ön etüd çalışması yaparak pilot bölge olarak 3 köy (Kocapınar, Yalıntepe, Kurumcu ve mezraları) seçildiğini belirten Murşid Munis, şöyle devam etti:

“Proje ekibimizin ön etüt çalışması ile önceden belirlediği koordinatlardaki noktalarda, kazıcı iş makinesi ile 2 metrelik profil çukurları kazılıp, değişik derinliklerden toprak numuneleri alınarak analizlerini yaptırmak üzere laboratuvara gönderildi. Elde edilecek veriler ışığında modern anlamda tarımsal üretim için çiftçilerimize gerekli tavsiyelerde (gübreleme, sulama, bitki deseni seçimi vb. konularda) bulunmak üzere broşürler hazırlanıp dağıtılacak. Aynı zamanda bir bilimsel nitelikte olan “Toprak Etüt ve Raporlandırma” çalışması kitap haline getirilecektir. Bu kitabın yöre çiftçilerimiz için önemli bir kaynak teşkil etmesi hedeflenmektedir.”