Kaymakam Eren: Kültür Varlığımız Olarak Kuşdilini Dünyaya Duyuralım

Çanakçı Kaymakamı Murat Eren, Kuşdili Festivali için bir araya gelen Kuşköylülere “Kültür varlığımız olan kuşdilini dünyaya duyuralım.” dedi.

Çanakçı Kaymakamı Murat Eren, Kuşdili Festivali için bir araya gelen Kuşköylülere “Kültür varlığımız olan kuşdilini dünyaya duyuralım.” dedi.

Giresun‘un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy köyünde bu yıl 14.’sü 29 Mayıs’ta düzenlenecek Kuşdili Festivali için toplantı yapıldı.

Kuşköy’de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Çanakçı Kaymakamı Murat Eren, festival için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sanatçı desteği sözünün alındığını ifade etti. Eren, “Giresun’un en eski genel 3 tane festivali vardı. Bunlardan biri Aksu, biri Kümbet ve biri de Kuşdili Festivali‘ydi. Günümüzde ise yüzlerce festival düzenleniyor. Biz Kuşdili Festivali’ni çok daha üst seviyelere taşımak zorundayız. UNESCO, 2006 yılında somut olmayan kültür varlıklarını tespit ve tescil etti. Bizim ülkemizde ise 5 tane somut olmayan kültür varlığı tescil edildi. Henüz tespit edilmemiş İspanya’da somut olmayan kültür varlığı kuşdilini görüyoruz. Çanakçı ilçesi için biz bunu UNESCO’ya tescil ettirdiğimiz zaman UNESCO nezdinde Türkiye’de 6 tane somut olmayan varlıklarından bir tanesi de kuşdili olacak. Diğer 5 somut olmayan kültür varlıkları Türkiye’ye mal olmuş ama kuşdili de Giresun’a yani bu yöreye mal olacak. Böylece Kuşköy’de turizm canlanacak ve buranın ekonomisine katkı sağlayacak. Bu gün yöre halkı tarafından bilinen köyünüzü tüm dünya öğrenecek.” diye konuştu.

‘Kuşdili’nin tescillenmesi için ben Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüştüm, buraya 31 Mart’a kadar bir ekip gönderecekler." diyen Eren konuşmasına şöyle devam etti: “2 sene boyunca, somut olmayan kültür varlığı olması için burada araştırma ve çalışmalar yapacaklar. 2 yıl sonra UNESCO tarafından kabul görürse ülkemizde somut olmayan kültür varlıklarından birisi olacak. DOKAP’a sunduğumuz 740 bin TL değerindeki projemiz geçtiği taktirde burada çok büyük turizm potansiyeli sağlanacak. Bu kapsamda Karabörk beldesinde turistlere yönelik kalmaya yer yapacağız. Karabörk-Kuşköy arasındaki yol için şu anda 300 bin TL hazır, o yol tamamlanacak. Kuşdilini öğretmek için çalışmalar yapacağız. Kuşdili kursları açarak usta öğreticilerle bu dili gelecek nesillere miras bırakmalıyız. Aksi takdirde bu dil de diğer ülkelerdeki benzerlerinin akıbetine uğrara kaybolur gider. Festivalde mutlaka sempozyumlar düzenleyerek ilim adamlarına bu dilimizi anlattıralım. 29 Mayıs tarihinde yapılması düşünülen festival için görev bölümü yaparak festival alanına giden yolumuzu yapalım, gelen konuklarımız festival alanına rahatlıkla ulaşabilsin. Festival alanının çevre düzenini yapalım, dar olan festival alanını genişletme çalışmaları yapalım. İmkan olursa festival alanının yanındaki yerleri almaya çalışalım. Cep telefonları ve diğer iletişim araçları artık kuşdilini unutturuyor. Bu değere sahip çıkmak lazım.”

Toplantıya Çanakçı Kaymakamı Murat Eren, Çanakçı Belediye Başkanı Sebahattin Şenel, Karabörk Belde Belediye Başkanı Ömer Karaman, Çanakçı İl Genel Meclis üyesi Ali Osman Kasım, Kuş Dilini Yaşatma Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Köçek, Kuşköy Muhtarı Metin Köçek ve vatandaşlar katıldı.

Türk Dil Kurumu sözlüğünde kuş dili, ‘kelimelerin başına, hecelerin arasına başka hece ekleyip kelimelerin biçimlerini değiştirerek uydurulan bir tür konuşma‘ olarak tarif ediliyor.