Alman Halkı, Nükleer Santrallerin ‘Hemen’ Kapatılması İçin Yürüdü

Almanya’da Baden-Württemberg ve Rheinland-Pflaz eyaletindeki yarın yapılacak seçimlerden önce başkent Berlin başta olmak üzere, Hamburg, Münih ve Köln’de “Fukuşima uyarıyor: tüm nükleer santralleri kapatın” teması altında nükleer karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.

Almanya’da Baden-Württemberg ve Rheinland-Pflaz eyaletindeki yarın yapılacak seçimlerden önce başkent Berlin başta olmak üzere, Hamburg, Münih ve Köln’de “Fukuşima uyarıyor: tüm nükleer santralleri kapatın” teması altında nükleer karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.

    Japonya’daki deprem ve tsunami doğal afetlerinden sonra Fukuşima santralindeki nükleer felaketten dolayı Almanya’da nükleer karşıtı yürüyüşler yapıldı. Sendikalar, muhalefet partileri ve Katolik ve Protestan kiliselerinin desteklediği yürüyüşlere toplam yüz binden fazla insan katıldı. Yürüyüşlerin yapıldığı şehirlerde yerel saatle 14:15’te Japonya’daki Fukuşima’da hayatlarını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı.

    Başkent Berlin’de Potsdamer Meydanı’nda başlayan yürüyüş, tarihi Brandenburg Kapısı’nın önündeki 17 Juni sokağında son buldu. Yürüyüşe Yeşiller Partisi Meclis Grup Eşbaşkanları Renate Künast ve Jürgen Trittin, Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier ve Sol Parti’nin yöneticileri katıldı.

    Berlin’de yapılan yürüyüşün ön kayıtlarına 50 bin kişi katılacağını bildirmişti. Organizatörlere göre başkentteki yürüyüşe 100 binden fazla kişi katıldı. Göstericiler, aileleri ve hatta köpekleriyle nükleer santrallerin derhal kapatılmasını talep etti.

    Gösteriye katılan SPD lideri Sigmar Gabriel ise gazetecilere yaptığı açıklamada, eski santrallerin derhal kapatılması, diğerlerinin ise modern emniyet şartlarına göre çalışması ve en geç 2020 yılına kadar kapatılması gerektiğini ifade etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in toplumun tüm kesimlerini davet ederek nükleer politikayı belirlemesini isteyen Gabriel, yarın iki eyalette yapılacak parlamento seçimlerinde halkın ‘yenilenebilir enerjiden yana’ oy kullanmasını beklediğini söyledi. Gabriel, nükleer santrallerin sadece depremlerde sonra değil, birçok sorundan kaynaklanan sebeplerle çevreye tehlike oluşturabileceğini vurguladı.

    DİĞER ŞEHİRLERDE DE ON BİNLERCE KİŞİ YÜRÜDÜ

    Hamburg polisinin verilerine göre bu şehirde 20 binden fazla kişi mitinglere katıldı. Yürüyüş güzergâhının üzerindeki nükleer santral de işleten Vattenfall enerji şirketi önünden duran protestocular sloganlar atarak şirketi eleştirdi.

    Kuzey Ren Vestfalya’daki Köln şehrinde ise gösteriye 10 bin kişinin katılması bekleniyordu. Sadece Yeşiller Partisi 5 bin partili ile bu mitingde yer alacağını açıklamıştı.

    Federal hükümetin ülkedeki nükleer santrallerin faaliyet süresinin 8 ila 14 yıl arası uzatma kararı almasından sonra Almanya’da protesto gösterileri düzenlenmişti. Berlin’de 18 Eylül 2010’da göstericiler, sembolik olarak Federal Meclis, Başbakanlık ve diğer hükümet binalarını ablukaya almış, hükümetin nükleer politikasını eleştirmişti. Organizatörler bu mitinge 100 bine yakın kişi katıldığını açıklamıştı.