Rus İstihbaratı: Libya‘Da Kara Harekatı Nisanda Başlayabilir

Rusya istihbaratından üst düzey bir yetkili, Libya‘da koalisyon güçlerinin kara harekatının nisan başında başlayabileceğini açıkladı.

Rusya istihbaratından üst düzey bir yetkili, Libya‘da koalisyon güçlerinin kara harekatının nisan başında başlayabileceğini açıkladı.

Ria Novosti‘ye açıklamada bulunan kaynak, "Farklı kanallardan elde ettiğimiz bilgilere göre ABD ve İngiltere öncülüğündeki NATO ülkeleri Libya‘da nisan ayında kara harekatına başlayacak" dedi.

"İttifak güçleri Kaddafi rejimini hava ve füze saldırıları ile devirmede başarısız olursa, tüm veriler kara harekatının başlayacağını gösteriyor" tespitinde bulunan kaynak, Libya‘da bu senaryonun geçerli olması durumunda kara harekatının nisan sonu ya da mayıs başında başlayabileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 17 Mart‘ta aldığı kararla Libya‘da uçuşa kapalı hava sahasının korunması için her türlü önlemin alınmasını öngörüyor. ABD, İngiltere ve Fransa öncülüğünde halen 13 ülke operasyonlarda yer alıyor. Batılı ülkelere ait savaş uçakları 300 sorti gerçekleştirirken, 162 Tomahawk füzesi kullanıldı.

Gece saatlerinde ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev sivil ölümler konusunda ABD Başkanı‘nı uyardı. Libya devlet televizyonunun verilerine göre en az 100 sivil operasyonlarda yaşamını yitirirken, 150 sivil de yaralandı.

Kremlin‘den farklı düşünen Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise batılı ülkelerin Libya operasyonunu haçlı seferlerine benzetmiş, sivil ölümleri durdurmak için yapılan harekatın daha fazla sivilin ölümüne neden olduğu gerekçesi ile eleştirmişti.